Sănătate cu cip. Cum se vor duce românii în spitalele dotate cu POS-uri

Primele carduri naţionale de asigurări de sănătate vor fi emise la începutul lunii ianuarie a anului 2011, iar românii le vor primi prin poştă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila

Cardurile naţionale de asigurări de sănătate vor fi tipărite de Imprimeria Naţională şi vor avea câte un cip care le va oferi medicilor informaţii cu privire la tratamentele şi diagnosticele medicale ale unui anumit pacient, a spus, miercuri, ministrul Cseke. Fiecare cip va costa cel puţin doi euro şi, având în vedere că 18 milioane de români au calitatea de asigurat, preţul total al cipurilor se va ridica la minimum 36 de milioane de euro. „Cardul va conţine date de identificare a persoanei, codul numeric personal, dovada contribuţiei asigurărilor de sănătate la zi şi care va fi importantă în sensul că nu va trebui ca cetăţeanul să se deplaseze la Casele de Asigurări de Sănătate pentru a scoate o adeverinţă de a dovedi plata contribuţiei; numărul solicitărilor de servicii medicale în codul furnizorului şi diagnosticele medicale cu risc vital”, a declarat ministrul Sănătăţii după aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a convenit asupra modalităţii de realizare a sistemului naţional al cardurilor naţionale de asigurări de sănătate.

Spitalele, dotate cu cititoare de carduri

Cardul va înlocui adeverinţa sau carnetul de asigurat şi va simplifica procedurile, mai spune Cseke Attila: „În ceea ce priveşte beneficiile acestui card: reducerea birocraţiei la dovedirea calităţii de asigurat, creşterea calităţii actelor medicale prin informaţiile pe care le conţin şi care pot fi accesate imediat de către prestatori şi identificarea rapidă a nivelului de acoperire a serviciilor şi plăţile acestora de către Casa de Asigurări de Sănătate”. În acest fel, va fi introdus un mecanism suplimentar de control al raportărilor şi decontărilor serviciilor medicale. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cardul ar putea ajuta şi la salvarea de vieţi: „Dacă cineva intră în comă diabetică şi are cardul asupra lui, medicii de la urgenţă află imediat care este problema, că e diabetic”. Fiecare unitate medicală va fi dotată cu cititoare de carduri, cu ajutorul cărora vor putea accesa informaţiile referitoare la pacienţi, mai precizează reprezentanţii ministerului.
Salariaţii au prioritate

Primele carduri vor fi eliberate la începutul lunii ianuarie 2011 şi vor fi trimise către asiguraţi prin poştă. Salariaţii au prioritate, a declarat şeful de la Sănătate: „Toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat vor beneficia de un asemenea card naţional de sănătate. Vorbim în principiu de 18 milioane de cetăţeni români care astăzi au calitatea de asigurat. Primele carduri naţionale de sănătate vor fi emise la începutului lunii ianuarie 2011 şi ele se vor emite în anumite trepte, în sensul în care noi vom propune ca emiterea să se facă în primul rând pentru salariaţi şi persoane care contribuie cu o sumă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.
INFO PLUS

Coplata, introdusă din ianuarie 2011

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a spus, tot miercuri, Cseke Attila. Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de către ministerul de resort, prevede introducerea coplăţii direct la furnizorul de servicii medicale pentru primul trimestru din 2011. Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi. Potrivit proiectului anunţat de minister, contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an.

Sursa informatiei

Se pare ca 2011 este ANUL CIP-ului: carti de identitate cu cip, cardurii de sanate cu cip, pasapoarte cu cip, carduri bancare cu cip, cip, cip, cip…. cip-cirip. Si toate numai pentru binele si confortul cetatenilor.

2 gânduri despre „Sănătate cu cip. Cum se vor duce românii în spitalele dotate cu POS-uri”

  1. si pentru ca se va ajunge la concluzia ca :
    1.-la urgente ajung prea multi pacienti fara sa aiba cardul la ei ;
    2.-se vor produce destule fraude chiar si avand card bancar cu cip ;
    3.-foarte multi cetateni nu poarta asupra lor tot timpul cartea de indentitate cu cip ,
    ghici ghicitoarea mea ce li se pregateste : un cip micut-micut , dragut-dragut care are o multime de avantaje si pe care nu ai cum sa-l uiti undeva . Cine vrea cip-cip ?

    Apreciază

    1. @ fane
      din pacate, nesperat de multi vor vrea acel cip care-i scuteste de grija actelor. sigur ca asa o sa se intample chiar daca o sa ai si cardul si cartea de identitate, ca deh, a gresi e omeneste.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.