Amenintarea terorista la adresa Europei este „reala”, a apreciat miercuri coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta impotriva terorismului, Gilles de Kerchove, intr-o declaratie pentru serviciul de informatii televizate al Uniunii, Europe by Satellite (EbS), transmite MEDIAFAX
Aceasta amenintare „este reala. Eu cred ca oficialii publici nu vor terifia populatia” fara fundament, a declarat el, in conditiile in care autoritatile de la Washington, Londra, Paris, Tokyo si Stockholm au emis avertizari privind riscuri de atentate in Europa.
„Acestea se inscriu intr-un context general al unei amenintari care nu s-a diminuat in ultima vreme”, a subliniat de Kerchove.
„Stim ca exista in continuare intentia, in special din partea al-Qaida, de a comite atentate de mare amploare”, a declarat acesta. „Si asta cu atat mai mult cu cat presiunea se accentueaza pe nucleul al-Qaida dintre Afganistan si Pakistan, prin atacurile cu avioane fara pilot, operatiuni speciale americane”.
Dar „pe langa al-Qaida, avem o proliferare a gruparilor in franciza, precum Al-Qaida in Peninsula Araba, shebabii din Somalia, Al-Qaida din Maghrebul Islamic si (…) alte grupari care nu apartin al-Qaida”, a subliniat el.
Exista de asemenea „europeni sau americani, nascuti in Europa sau formati in Europa, care cauta sa se alature jihadului sau punctelor fierbinti din Somalia, Yemen, Afganistan sau Pakistan”, a adaugat oficialul european.
Necunoscuti de serviciile de politie, dotati cu pasapoarte ale unui stat membru UE, „ei sunt capabili sa scape de ecranele radar si nu sunt usor de detectat”, a apreciat el.
In fine, o alta amenintare vine de la oameni „complet deconectati” de retelele teroriste, pe modelul „lupului solitar, radicalizat pe Internet si care vrea sa faca ceva rau”, a explicat de Kerchove.
UE poate contribui la lupta antiterorista adoptand legi care permit definirea mai buna a fenomenului, ajutand tari-terte sa isi amelioreze securitatea sau dezvoltarea, sau chiar consolidand agentiile de cooperare politieneasca si judiciara, precum Europol si Eurojust, a precizat acesta.
De asemenea, UE ar putea „dezvolta noi modalitati de colectare a informatiilor sensibile, precum datele pasagerilor aerieni”, a subliniat oficialul.