Marea Neagră s-ar putea transforma intr-o adevarata bomba atomica. Un rezervor uriaş de hidrogen sulfurat, un gaz care în contact cu aerul explodează, stă să iasă la suprafaţă. Specialiştii spun că pericolul este imens şi că viaţa subacvatică din Marea Neagră, si nu numai, riscă să dispară. Deocamdată, masa uriaşă de hidrogen sulfurat e ţinută la sub 150 de metri de nivelul zero al Mării Negre, informeaza Antena 3. Pe de alta parte, specialistii sustin ca exploatarea acestui gaz ar putea asigura Romaniei independenta energetica.
Directorul INCDM, Simion Nicolaev, spune că pericolul poate aparea in cazul in care concentraţia actuală ar fi mărită de câteva mii de ori, sau dacă în zonă s-ar produce un seism care să genereze curenţi verticali care ar favoriza tocmai omogenizarea straturilor. „Aceste gaze ajung la suprafaţă, se dizolvă în mare parte, şi pot creea explozii.”a mai spus Nicolaev. Avertizarile cercetatorilor sustin ca in cazul uni cutremur mai mare, rezervorul de resurse subacvatice, estimat la cateva miliarde cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul.
Astfel de explozii ar fi devastatoare. Atât de puternice încât ar avea de suferit toate ţările din învecinătatea noastră. Existenta hidrogenului sulfurat în Marea Neagra este explicată de specialişti prin prezenţa unei specii de bacterii. Până sa ajunga la suprafaţă, gazul toxic consumă oxigenul. Iar vieţuitoarele de la adâncimi mici, din Marea Neagră, sunt în pericol.
Ceausescu a vrut sa-l extraga, dar s-au opus rusii
Ideea extragerii si, ulterior, a utilizarii gazului inflamabil pe post de combustibil era aproape de a fi pusa in aplicare chiar de catre Nicolae Ceausescu, insa Moscova s-a opus categoric, au dezvaluit specialistii romani in urma cu patru ani. ‘De multi ani se stie ca Marea Neagra este un pericol pentru toata Europa de Est, iar Romania, pana in acest moment (n.r. iunie 2006), nu a facut nimic pentru a se proteja (…) Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalenta cu cea a unei bombe atomice…’, declara, in 2006, pentru un cotidian central, col. dr. Emil Strainu, ofiter specializat in studierea armelor.
Dupa 1989, un grup de cercetatori americani au efectuat o serie de investigatii arheologice pe fundul Marii Negre, la 150 de metri adancime. Conform ipotezei americane, cu circa 10.000 de ani in urma, Marea Neagra era un lac urias mort, fara niciun fel de viata.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Ramnicu Valcea a demarat, in anul 2004, un studiu privind oportunitatea dezvoltarii unei platforme integrate de cercetare, prin care sa fie transformat hidrogenul sulfurat din Marea Neagra in energie electrica.
Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor declara anul trecut, ca, in cazul in care ar putea fi valorificate cele 800 de milioane tone de hidrogen sulfurat existente in Marea Neagra, Romania poate deveni autonoma din punct de vedere energetic.
Comentariu: Se pare ca nimeni nu doreste independenta energetica a Romaniei, nici macar conducatorii nostri. Oare fostul presedinte si mare energetician al tarii, Ion Iliescu, nu stia de acest lucru sau „mama sa adoptiva” Rusia nu i-a permis nici macar sa deschida subiectul?