Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat, pentru Gândul, că, începând din ianuarie, timp de un an, vor fi emise cardurile de sănătate pentru populaţie

„Oamenii le vor primi în plic, acasă. Între timp, creăm şi cititoarele de card, pentru că, în paralel cu emiterea cardurilor, vom merge cu aspectele legate de infrastructură”, a spus Cseke.
În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au precizat că aceste carduri nu vor fi lăsate în cutia poştală. „Cardurile de sănătate conţin date personalizate, asemenea cărţii de identitate. Pentru că peste tot există vecini binevoitori care îţi iau o simplă factură de la cutia poştală, se va găsi o cale prin care asiguratorul va intra în posesia cardului. Astfel, cel mai probabil românii vor primi în cutia poştală o recomandată, iar apoi se vor duce la poştă pentru a intra în posesia cardului sau poştaşul va aduce cardul de sănătate şi îl va elibera în urma semnăturii proprietarului”, a precizat pentru gândul Oana Grigore, şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, cardul se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârstă peste 14 ani.
Vor fi emise în jur de un milion de carduri pe lună
Ministrul Sănătăţii a precizat că, în prima fază, cardurile le vor primi „persoanele asigurate prin contribuţie, adică 7 milioane de cetăţeni”. „Vor fi emise în jur de un milion de carduri pe lună, iar, în funcţie de procedurile de achiziţie, preţul unui card va fi de aproximativ 2 euro”, a menţionat demnitarul. El a adăugat că fiecare card va avea un cip pe care vor fi stocate mai multe informaţii despre posesor, de la nume şi cod numeric personal până la diagnostice, grupă sanguină, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate şi acordul privind donarea de organe.
Oana Grigore menţionează că aceste carduri nu vor fi eliberate începând cu 1 ianuarie. „Cel mai probabil românii vor începe să intre în posesia lor în a doua jumătate a anului. În plus, acest card va fi la fel de important ca şi buletinul. Românii vor trebui să îl poarte în portofel, pentru că numai la prezentarea lui vor putea beneficia de serviciile medicale”, spune şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.
Calitatea de donator – motiv de dispută
Înscrierea pe cardul naţional de sănătate a calităţii de donator de organe a fost contestată de dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.
„Această măsură, care a fost respinsă de către mai multe comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor, va afecta grav sistemul naţional de trasplant. Înscrierea calităţii de donator pe cardul naţional de sănătate nu avea nici pe departe efectul scontat de anumite persoane. Nicio ţară cu multă experienţă în domeniu nu a reuşit să îmbunătăţească activitatea de transplant înscriind pe card calitatea de donator”, a spus medicul Zota. Potrivit coordonatorului naţional de transplant, un proiect de modificare a legii sănătăţii privind cardul naţional şi înscrierea calităţii de donator pe acest act a primit aviz negativ din partea mai multor comisii de specialitate din Camera Deputaţilor.
„În prezent se încearcă aprobarea actului prin Hotărâre de Guvern. Este o mare greşeală. Înscrierea calităţii de donator în cardul naţional de sănătate care va costa 45 de lei va crea haos în legislaţie. Sunt de acord cu instituirea acordului prezumat, adică orice om să spună din timpul vieţii dacă refuză să fie donator. Dar să înscrii acest lucru în cardul naţional este o mare eroare”, a adăugat Zota. Ministrul Sănătăţii a explicat, pentru gândul, că „dacă o persoană doreşte, în timpul vieţii, să-şi dea acordul pentru a-şi dona organele, acest acord se va regăsi pe cardul de sănătate”. „Dacă cineva nu-şi dă acordul, atunci, evident, acest fapt nu va fi trecut pe card, iar situaţia va fi, în cazul persoanei respective, aceeaşi ca cea de azi, când membrii familiei sunt cei care îşi dau acordul pentru donarea de organe”, a arătat Cseke Atilla.
Reformă
Românii nu vor beneficia de mai puţine servicii medicale
Cardul de sănătate nu va afecta cu nimic nici numărul şi nici calitatea serviciilor de sănătate. „Sistemul de sănătate românesc este unul social. Pacienţii nu vor beneficia de mai multe sau mai puţine acte medicale în funcţie de venit sau de vechime. Cardul de sănătate este un prim pas în reforma sistemului medical”, subliniază Oana Grigore. În cazul în care îl pierdem sau ne este furat, cardul de sănătate poate fi recuperat. „Acesta se va recupera ca oricare alt act”, conchide şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.
Nu are nici o mare utilitate practica inafara controlului.Daca stapanim metode de tratament holiste nu ne va trebuii niciodata asemenea card.In Romania spitalul inseamna pericol!
ApreciazăApreciază
Nu sunt de acord cu aceste carduri.Ce putem face?
ApreciazăApreciază
@ Varvara
sa nu-l ridici nici de la postas nici de la posta.
ApreciazăApreciază