Cele patru organizații internaționale de sănătate și umanitare de anvergură au anunțat astăzi înființarea unui depozit global de vaccin Ebola pentru a asigura răspunsul la focar.
Efortul de înființare a stocului a fost condus de Grupul internațional de coordonare (ICG) privind furnizarea de vaccinuri, care include Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și Medici fără Frontiere (MSF), cu sprijin financiar de la Gavi, Vaccine Alliance. Depozitul va permite țărilor, cu sprijinul organizațiilor umanitare, să controleze viitoarele epidemii de Ebola, asigurând accesul în timp util la vaccinuri pentru populațiile cu risc în timpul focarelor.
Vaccinul injectabil cu doză unică Ebola (rVSV∆G-ZEBOV-GP, viu) este fabricat de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. și dezvoltat cu sprijin financiar din partea guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA) . Agenția Europeană pentru Medicamente a licențiat vaccinul Ebola în noiembrie 2019, iar vaccinul este acum precalificat de OMS și licențiat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, precum și în opt țări africane.
Înainte de obținerea licenței, vaccinul a fost administrat la mai mult de 350.000 de persoane în Guineea și în focarele de Ebola din 2018-2020 din Republica Democrată Congo în temeiul unui protocol de „utilizare în condiții excepționale”.
Vaccinul, recomandat de Grupul consultativ strategic de experți (SAGE) privind imunizarea în focarele de Ebola, ca parte a unui set mai larg de instrumente de răspuns la epidemii de Ebola, protejează împotriva speciilor de virus Ebola din Zair, care este cunoscut ca cel mai frecvent pentru a provoca focare.
„Pandemia COVID-19 ne amintește de puterea incredibilă a vaccinurilor de a salva viețile de virușii mortali”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Vaccinurile împotriva Ebola au făcut ca una dintre cele mai temute boli de pe pământ să poată fi prevenită. Acest nou stoc este un exemplu excelent de solidaritate, știință și cooperare între organizațiile internaționale și sectorul privat pentru a salva vieți. ”
UNICEF gestionează stocul în numele ICG, care, la fel ca în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, meningitei și febrei galbene, va fi organul decizional pentru alocarea și eliberarea acestuia.
Stocul este depozitat în Elveția și gata să fie expediat în țări pentru intervenții de urgență. Decizia de alocare a vaccinului va fi luată în termen de 48 de ore de la primirea unei cereri dintr-o țară; vaccinurile vor fi puse la dispoziție împreună cu ambalajele cu sistem ultra-rece de către producător pentru a fi expediate către țări în termen de 48 de ore de la decizie. Termenul total de livrare vizat de la depozit la țările de destinație este de șapte zile.
Suntem mândri că facem parte din acest efort fără precedent de a ajuta la aducerea rapidă sub control a potențialelor focare de Ebola”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Știm că atunci când vine vorba de focare de boli, pregătirea este esențială. Acest depozit de vaccin Ebola este o realizare remarcabilă – una care ne va permite să livrăm vaccinuri celor care au nevoie de ele cel mai repede posibil. ”
Deoarece focarele de Ebola sunt relativ rare și imprevizibile, nu există o piață naturală pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate numai prin stabilirea stocului și sunt disponibile în cantități limitate. Vaccinul împotriva virusului Ebola este rezervat răspunsului la focar pentru a proteja persoanele cu cel mai mare risc de a contracta Ebola – inclusiv lucrătorii din domeniul asistenței medicale și din prima linie.
„Crearea unui depozit de vaccin Ebola în cadrul ICG este un pas pozitiv”, a spus dr. Natalie Roberts, manager de program, Fundația MSF. „Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de răspuns la focarele de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, iar Ebola nu face excepție. Un depozit de vaccin Ebola poate crește transparența în gestionarea stocurilor existente la nivel mondial și desfășurarea la timp a vaccinului acolo unde este cel mai necesar, lucru pe care MSF l-a solicitat în timpul recentelor focare din Republica Democrată Congo ”.
Acum sunt disponibile 6890 de doze inițiale pentru răspunsul la focar, cu cantități suplimentare care urmează să fie livrate în stoc în această lună și pe tot parcursul anului 2021 și după aceea. În funcție de rata de utilizare a vaccinului, ar putea dura 2 până la 3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de SAGE de 500.000 de doze pentru stocul de urgență al vaccinurilor împotriva Ebola. OMS, UNICEF, Gavi și producătorii de vaccinuri evaluează continuu opțiunile de creștere a ofertei de vaccinuri în cazul în care cererea globală va crește.