China revine la restricțiile sale stricte anti-Covid pentru a combate un nou focar

BEIJING – Vecinatăți aflate sub blocare strictă. Mii în carantină. Milioane de persone testate în doar câteva zile. Sosirile de peste mări au fost interzise pentru săptămâni și, în unele cazuri, pentru luni de zile.

o captură de ecran a unui joc video: laboratoare recent construite pentru testarea acidului nucleic în Guangzhou, China, joi.  Orașul și-a testat aproape întreaga populație de 18,7 milioane între duminică și marți.
© cnsphoto, via Reuters Newly built laboratories for nucleic acid testing in Guangzhou, China, on Thursday. The city tested almost its entire population of 18.7 million between Sunday and Tuesday.

China a folosit variații ale aceleiași formule pentru a face față coronavirusului mai mult de un an – și un nou focar sugerează că acesta ar putea face parte din viața chinezilor pentru câtva timp.

China a părut că a controlat coronavirusul în urmă cu aproape un an. Dar sute de milioane de chinezi au rămas nevaccinați. Au apărut noi variante ale coronavirusului și rămân întrebări dacă vaccinurile auto-fabricate din China le pot opri.

Ultimele cazuri au fost găsite în Guangzhou, capitala provinciei sudice Guangdong. Autoritățile au dat vina pe varianta Delta , care a provocat pierderi de vieți omenești pe scară largă în India.

Orașul și-a testat practic întreaga populație de 18,7 milioane între duminică și marți, unii dintre ei fiind testați pentru a doua oară. De asemenea, a pus cartierele cu un total de peste 180.000 de rezidenți în blocaje totale, practic nimeni nu are voie să iasă, cu excepția celor care se prezintă la testare medicală.

Infecțiile timpurii par să fi sărit de la persoană la persoană într-un grup de restaurante. Fiecare persoană infectată a infectat mai multe alte persoane decât în ​​orice focar anterior cu care s-a confruntat China, a declarat Zhang Zhoubin, director adjunct al Centrului de Control al Bolilor din Guangzhou, într-o conferință de presă.

„Epidemia cu care se confruntă Guangzhou de data aceasta este un adversar fără precedent și necesită măsuri mai hotărâte și mai decisive pentru a-i face față „, a spus el.

Facilitățile de testare din Guangzhou funcționează non-stop. Cozile sunt lungi. Locuitorii se trezesc devreme în încercarea de a învinge graba, dar totuși descoperă că au întârziat.

Mandy Li, rezidentă de mult timp în districtul Liwan al orașului, unde s-au produs cele mai multe infecții, a declarat că și-a pus alarma ceasului deșteptător la 3:30 am. A trebuit totuși să aștepte încă o oră.

„La coadă, era o familie de trei [persoane]”, a spus ea. „Unii și-au trezit copiii pentru a prinde un loc, iar alții au cărucioare. Dar toată lumea a fost cooperantă și liniștită, deoarece știm că unii voluntari și lucrători medicali au muncit din greu și au stat acolo în tot acest timp fără odihnă. ”

un grup de oameni care stau în fața unei mulțimi: Linii de rezidenți care au fost testați în Guangzhou luna trecută.  Facilitățile de testare din oraș funcționează non-stop.
© Associated Press Lines of residents getting tested in Guangzhou last month. Test facilities in the city have been operating around the clock.

Abordarea Chinei a evoluat de la apariția coronavirusului, când Beijingul a pus inițial restricții dure asupra sutelor de milioane de oameni. Astăzi blocajele sale se concentrează mai degrabă pe cartiere decât pe orașe sau provincii. China a făcut din vaccinare elementul central al strategiei sale.

Cu toate acestea, multe dintre principiile de bază rămân pentru o țară imensă și dens populată: teste vaste, limite stricte de circulație și control intens al sosirilor din alte țări.

Întreprinderile străine s-au îngrijorat că aceste limite pentru călătorii internaționali ar putea să le strice planurile. Un sondaj al Camerei de Comerț a Uniunii Europene publicat săptămâna aceasta a constatat că trei sferturi dintre companiile membre au declarat că au fost afectate negativ de restricțiile de călătorie, de obicei împiedicându-le să aducă ingineri cheie sau directori.

Beijingul a cerut călătorilor din zeci de țări să petreacă două săptămâni în carantină sub supravegherea angajatorilor chiar înainte de a zbura în China . Odată ajunși acolo, călătorii trebuie să petreacă cel puțin două săptămâni și uneori trei sau mai mult în carantină sub supravegherea guvernului, chiar dacă sunt complet vaccinați. Rundele de teste pot prezenta un fals pozitiv posibil, ducând la mai multe teste și zile sau săptămâni suplimentare în izolare.

un grup de oameni într-o cameră: Aeroportul Internațional Beijing Capital gol luna trecută.  China a cerut limite pentru călătorii internaționali și carantine lungi.
© Tingshu Wang/Reuters The empty Beijing Capital International Airport last month. China has demanded limits on international travelers, and long quarantines.

Un cetățean german care a zburat în Shanghai luna trecută a spus că a fost trimis într-o cameră de izolare a spitalului timp de trei zile pentru că a testat pozitiv pentru anticorpi, fapt pe care l-a atribuit administrării unei a doua doze de vaccin cu 16 zile mai devreme.

Asistentele medicale i-au luat sângele de două ori pe zi și i-au efectuat zilnic șase tampoane pentru gât, patru tampoane nazale și două tampoane anale , a spus germanul, care a insistat asupra anonimatului pentru a evita ofensarea autorităților. Spitalul nu avea prosoape, nici hârtie igienică și nici televizor, iar patul era o placă de oțel cu un covor subțire peste ea, a spus el.

Germanul a spus că, după ce a fost testat în mod constant negativ pentru virus, i s-a permis să petreacă restul de 11 zile de izolare într-un centru de carantină supravegheat de guvern.

Multe companii se așteaptă ca China să păstreze restricții stricte de călătorie până în februarie, când Beijingul va găzdui olimpiada de iarnă și, posibil, până în toamna anului viitor, când Partidul Comunist Chinez își va ține congresul de partid.

Mulți străini din China se confruntă cu o alegere: dacă pleacă să-și viziteze  soții, copii și alți membri ai familiei în altă parte, este posibil să nu mai poată intra din nou în țară mai târziu, din cauza restricțiilor pandemice.

„Există o oboseală din ce în ce mai mare pentru mulți dintre străinii care sunt aici”, a declarat Jacob Gunter, senior manager de politici și comunicații la Camera de Comerț a Uniunii Europene din China.

Acasă, liderii Chinei își împing oamenii să se vaccineze. Au fost administrate aproximativ 800 de milioane de doze după numărătoarea  guvernului, comparativ cu 300 de milioane administrate în Statele Unite. Yin Weidong, președintele și directorul executiv al Sinovac Biotech, unul dintre principalii producători de vaccinuri din China, a declarat vineri trecută televiziunii de stat că autoritățile de reglementare chineze au aprobat utilizarea de urgență a vaccinurilor la copiii de până la 3 ani.

Cu toate acestea, administrarea a 800 de milioane de doze – aproape toate vaccinurile necesită două doze – înseamnă că majoritatea dintre cele 1,4 miliarde de oameni din China nu au fost complet vaccinați. Unele persoane ezită încă să primească injecțiile, iar mass-media chineză a folosit focarul din Guangzhou pentru a-i încuraja pe sceptici să se lase inoculați.

o persoană care stă la o masă: Dozele vaccinului Covid-19 dezvoltate de Sinovac fiind produse la o fabrică din Beijing anul trecut.  Majoritatea chinezilor nu au fost complet vaccinați.
© Wang Zhao/Agence France-Presse — Getty Images Doses of the Covid-19 vaccine developed by Sinovac being produced at a factory in Beijing last year. Most Chinese have not been fully vaccinated.

Răspândirea virusului a ridicat noi întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor din China, în special împotriva variantelor. Seychelles luna trecută și acum Mongolia în ultimele trei săptămâni au avut ambele un număr mare de infecții, în ciuda ratelor ridicate de vaccinare. Ambele au folosit vaccinul Sinopharm din China, deși Seychelles s-a bazat și pe vaccinurile AstraZeneca.

o persoană așezată pe o masă: o asistentă care administrează un vaccin Sinopharm în Ulaanbaatar, Mongolia, luna trecută.  Mongolia a avut un număr mare de infecții, în ciuda vaccinării a jumătate din populația sa.
© Khasar Sandag for The New York Times A nurse administering a Sinopharm vaccine in Ulaanbaatar, Mongolia, last month. Mongolia has had large numbers of infections despite vaccinating half of its population.

Varianta Delta, care circulă acum în Guangzhou, și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea în alte țări de a infecta unele persoane care fuseseră deja vaccinate, fenomen cunoscut sub numele de evadare de sub influența  vaccinului. Cercetările din alte părți au constatat că aceasta este o problemă în special a persoanelor care au primit doar o primă doză dintr-un vaccin cu două doze și care apoi sunt expuse variantei Delta.

Distribuirea mărfurilor la un complex închis în Guangzhou săptămâna trecută.
© China Daily, via Reuters Distribution of goods at a compound under lockdown in Guangzhou last week.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că primirea doar a primei dintre cele două doze ale vaccinurile Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech poate fi eficientă doar cu 30% în prevenirea infecției cu varianta Delta, a declarat Raina MacIntyre, care conduce programul de biosecuritate la Institutul Kirby. de la Universitatea din New South Wales din Sydney, Australia.

După două doze, eficacitatea pare să crească la 60% cu vaccinul AstraZeneca și 88% cu Pfizer-BioNTech.

„Odată cu posibilitatea de evadare de sub influența vaccinului a variantei Delta, chiar este nevoie ca oamenii să fie complet vaccinați”, a spus ea.

Domnul Yin, de la Sinovac, a declarat sâmbătă televiziunii de stat din China că o a treia doză a vaccinului companiei sale produce o creștere de zece ori a anticorpilor într-o săptămână. Dar producătorii chinezi de vaccinuri nu recomandă încă o a treia doză.

„În ceea ce privește China, de fapt, finalizarea imunizării cu două doze este cea mai importantă sarcină pentru tot publicul”, a spus el.

Între timp, Guangzhou a încercat să transforme reîntoarcerea virusului într-o vitrină de prezentare a tehnologiile locale. Oficialii de acolo au spus că au folosit 31 de camionete și camioane fără șofer pentru a trimite alimente și alte provizii critice în cartiere închise, pentru a evita expunerea personalului care livrează.

Până marți, provincia Guangdong avea 157 de persoane în spital cu virusul și anunța aproximativ 10 cazuri noi pe zi. Provincia și, de asemenea, Guangzhou în sine au interzis oricărei persoane, din weekendul trecut, să plece, cu excepția cazului în care au un motiv valid și un test negativ pentru virus al acidului nucleic în ultimele 48 de ore.

Spre deosebire de multe locuri din întreaga lume, Guangzhou cel puțin nu trebuie să-și facă griji cu privire la epuizarea proviziilor necesare în pandemie: printr-o coincidență, desigur,el este un centru pentru fabricarea și exportul acestora. Chen Jianhua, economist-șef al Biroului de Industrie și Tehnologia Informației din Guangzhou, a declarat miercuri la o conferință de presă că capacitatea zilnică de producție a orașului este de 91 de milioane de măști și șapte milioane de seturi de substanțe chimice pentru detectarea coronavirusului.

Albee Zhang contributed research.

Un gând despre „China revine la restricțiile sale stricte anti-Covid pentru a combate un nou focar”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.