Firmă de testare Covid ” va vinde batonetele cu ADN-ul clienților”

O importantă firmă de testare Covid-19 plănuiește să vândă tampoane care conțin ADN-ul clienților, ceea ce a provocat o investigație din partea autorității britanice de supraveghere a confidențialității datelor.

Cignpost Diagnostics, un furnizor aprobat de guvern care își desfășoară activitatea sub numele de Express Test, a declarat că va analiza eșantioanele pentru a vinde informațiile unor terțe părți, au dezvăluit documentele companiei.

Compania a afirmat că va folosi, de asemenea, datele medicale pentru a „afla mai multe despre sănătatea umană” și pentru a dezvolta noi medicamente și produse, a relatat Sunday Times.

Consimțământul explicit în cunoștință de cauză

Clienții care au rezervat teste prin intermediul site-ului Express Test nu au fost informați în mod clar că datele lor vor fi folosite în alte scopuri decât testarea Covid-19, susține ziarul.

În schimb, li s-ar fi cerut să bifeze o căsuță de acord cu o politică de confidențialitate de 4.876 de cuvinte, care trimite la un alt document care prezintă „programul de cercetare”.

În mod obișnuit, analiza informațiilor medicale sensibile poate fi efectuată numai cu consimțământul explicit în cunoștință de cauză.

Cignpost Diagnostics, care are 71 de puncte de diagnosticare fără programare în Marea Britanie, a efectuat până la trei milioane de teste începând cu luna iunie a anului trecut.

Compania percepe între 35 și 120 de lire sterline pentru un test PCR și se estimează că a generat zeci de milioane de lire sterline numai din taxele de testare.

În „fișa sa de informare privind programul de cercetare”, actualizată ultima dată la 21 octombrie, se precizează că societatea păstrează date, inclusiv „probe biologice” și „ADN-ul obținut din aceste probe”, precum și „informații genetice obținute în urma procesării probei dumneavoastră de ADN … folosind diverse tehnologii, cum ar fi genotiparea și secvențierea integrală sau parțială a genomului”.

De asemenea, politica precizează că Cignpost poate împărtăși probele de ADN ale clienților și alte informații personale cu „colaboratorii” care lucrează cu ei sau în mod independent, inclusiv universități și companii private, și că „poate primi compensații” în schimb.

Nu este clar câte mostre au fost stocate de Cignpost sau dacă acestea au fost vândute sau folosite pentru vreo cercetare până în prezent, dar politica spune că datele aparținând tuturor celor care au furnizat un tampon sunt păstrate pe termen nelimitat.

Sursa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.