Karl Lauterbach a recomandat purtarea voluntară a măștilor în interior și a indicat că ar putea reveni la reguli mai stricte. Între timp, cercetările sugerează că cei care au avut prima versiune a omicronului ar putea fi vulnerabili la reinfectare.
Ministrul german al sănătății a recomandat vineri ca germanii să poarte în continuare măști în spațiile publice închise, deși, deocamdată, acest lucru se va face pe bază de voluntariat.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că țara ar trebui să se pregătească din nou pentru reguli mai stricte privind coronavirusul pe măsură ce se apropie lunile de iarnă.
Ce a spus mai exact?
Lauterbach a spus că țara va trebui să adopte noi reguli pentru perioada de iarnă, comparând acest lucru cu adoptarea „anvelopelor de iarnă” în locul celor de vară.
Această referire face trimitere la o lege care îi obligă pe automobiliști să circule cu anvelope speciale de iarnă în perioada octombrie – Paște. Măsura a fost luată ca răspuns la un reportaj realizat pe wesbite-ul ziarului german Welt am Sonntag. Acesta spunea că guvernul ia în considerare o regulă care ar face obligatorie purtarea de măști de interior în locurile publice în aceeași perioadă.
Deși a recunoscut că datele actuale privind infecțiile nu justifică obligativitatea legală a folosirii măștilor în prezent, Lauterbach – el însuși epidemiolog de formație – a declarat că este rezonabil să se continue să se poarte măști în interior între timp.
„Aceasta trebuie să fie o normă”, a spus el.
Înainte ca reglementările privind coronavirusul să fie relaxate în Germania, la începutul acestui an, era obligatoriu să se poarte măști în locurile publice închise, cum ar fi supermarketurile. Persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun sunt în continuare obligate prin lege să își acopere gura și nasul.
Fără panică, dar cu precauție
Germania se confruntă în prezent cu preconizatul „val de vară” de infecții cu coronavirus.
Lauterbach a declarat că, deși nu este nevoie de panică, el a subliniat că virusul reprezintă în continuare un risc mortal pentru unii, purtând cu el și pericolul unui COVID de lungă durată pentru întreaga populație.
„Avem situația bine sub control în acest moment, dar nu este rezolvată. Nu trebuie să ne panicăm în legătură cu valul de vară”.
Ministrul a declarat că experții sunt mai puțin îngrijorați decât ar trebui, deoarece varianta dominantă omicron are, de obicei, o evoluție mai puțin dăunătoare decât, de exemplu, tulpina delta. Mulți din Germania au fost, de asemenea, vaccinați sau s-au vindecat de tipul de virus BA.2, ceea ce înseamnă că sunt relativ bine protejați.
Cu toate acestea, cei infectați cu prima versiune de omicron ar putea fi în continuare vulnerabili la reinfectarea cu versiuni ulterioare ale variantei, chiar dacă au fost vaccinați și au primit un stimulent, au sugerat vineri noile descoperiri, publicate în revista săptămânală internațională Nature.
Germania a raportat recent între 50 și 130 de decese pe zi legate de coronavirus.
Între timp, aproximativ 80% dintre persoanele de peste 60 de ani, considerate încă vulnerabile, nu au primit un al doilea vaccin de rapel.
Lauterbach le-a îndemnat pe acestea, precum și pe cele care au un nivel ridicat de contact cu alte persoane, să facă acest lucru.
Lista de acțiuni înainte de lunile mai reci
Ministrul a evidențiat șapte măsuri pe care guvernul le va lua pentru a se pregăti pentru următoarele luni de iarnă. Acestea au fost:
- Pregătirea unei campanii de imunizare cu trei vaccinuri diferite disponibile
- Revizuirea furnizării de teste gratuite de coronavirus pentru cetățeni și rezidenți
- Îmbunătățirea furnizării și direcționarea tratamentelor care s-au dovedit a fi eficiente împotriva infecțiilor cu COVID
- Îmbunătățirea măsurilor de igienă în locurile în care locuiesc persoane vulnerabile, cum ar fi azilurile de bătrâni
- Furnizarea de date electronice mai actualizate privind paturile de terapie intensivă gratuite
- Revizuirea măsurilor de igienă și de contact în școli și grădinițe pentru a reduce necesitatea închiderii acestora
- O revizuire a Legii germane privind protecția împotriva infecțiilor cu mult înainte de expirarea acesteia la 23 septembrie
Liderii municipali germani au cerut guvernului să limiteze valul de vară al pandemiei de coronavirus.
Markus Lewe, șeful Asociației Orașelor Germane, a declarat pentru ziarele din grupul media Funke că este nevoie de o nouă lege privind protecția împotriva infecțiilor înainte ca parlamentul să se întrerupă pentru vară.
El a spus că devine clar că măsurile legale actuale nu sunt suficiente.
„Pandemia de coronavirus nu trebuie să continue să ne ia prin surprindere”, a spus el.
În ultimele sale cifre, Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor din Germania a declarat vineri că rata de incidență pentru ultimele șapte zile a fost de 427,8. Această cifră a fost mai mică decât cea din ziua precedentă (480), dar semnificativ mai mare decât cea de vinerea trecută, care a fost de 318,7 pentru șapte zile.