SĂ ÎNCEAPĂ 🎪: Italia se confruntă cu o criză politică, președintele respingând demisia premierului Mario Draghi

Președintele italian Sergio Mattarella a respins demisia premierului Mario Draghi, a anunțat joi seară președinția.

Mai devreme în cursul serii, Draghi a declarat că își va prezenta demisia joi seară, afirmând că guvernul său de coaliție s-a prăbușit.

„Președintele Republicii nu a acceptat demisia președintelui Consiliului și l-a invitat pe acesta să vină în Parlament (…) pentru a se putea face o evaluare a situației”, se arată în comunicatul Președinției.

Respingerea ofertei de demisie a lăsat în incertitudine viitorul guvernului Draghi, în exercițiu de 17 luni, a cărui supraviețuire este pusă la grea încercare de divergențele tot mai acute din cadrul coaliției.

Premierul a câștigat un vot de încredere în Senat mai devreme în cursul zilei, dar Mișcarea populistă 5 Stele (M5S) a boicotat votul, aruncând coaliția sa în criză.

Votul a fost de 172-39, dar senatorii de la 5-Stele au fost absenți după ce au confirmat că nu vor participa la votul asupra unui proiect de lege de reducere a costurilor energetice în creștere.

„Îmi voi prezenta demisia Președintelui Republicii în această seară”, a declarat Draghi în fața cabinetului, potrivit unui comunicat publicat de biroul său.”Coaliția de unitate națională care a susținut acest guvern nu mai există”, a adăugat el.

Dar președintele Mattarella i-a spus lui Draghi să se întoarcă în schimb în Parlament și să vadă dacă mai poate obține un sprijin solid, se arată în comunicatul PREȘEDINTELUI.

Dacă demisia lui Draghi ar fi fost acceptată, ar fi putut crea premisele unor alegeri încă din septembrie.

Votul de încredere devenise un punct central al tensiunilor din cadrul guvernului lui Draghi, în condițiile în care partidele sale se pregătesc să se lupte între ele în cadrul unor alegeri naționale care vor avea loc la începutul anului 2023.

Decizia partidului 5-Stele de a boicota votul de încredere de joi a aruncat Italia în incertitudine politică.

Aceasta risca să submineze eforturile de a obține miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, de a face față unei secete dăunătoare și de a-și reduce dependența de gazul rusesc.

Draghi a ridicat miza spunând că nu ar vrea să conducă un guvern fără 5-Stele.

Teoretic, el are o majoritate pentru a guverna chiar și fără mișcarea populistă, dar fostul șef al Băncii Centrale Europene a declarat în mai multe rânduri că nu va exista un guvern fără ei.

Amplul guvern de „unitate națională” al lui Draghi a fost format în februarie 2021 cu partide atât de dreapta, cât și de stânga, pentru a ajuta Italia să se redreseze după pandemia COVID-19 și criza economică care a urmat. Dar fără sprijinul M5S, el susține că guvernul său ar deveni „politic” și că nu are mandat pentru a conduce un astfel de cabinet.

„Încă de la discursul meu de investitură în parlament am spus întotdeauna că acest guvern ar fi continuat doar dacă ar fi avut o perspectivă clară de a realiza programul de guvernare pentru care forțele politice au votat încrederea”, a declarat Draghi joi miniștrilor, reafirmând această poziție. „Aceste condiții nu mai există astăzi”.

5-Stele a reprezentat cel mai mare partid la precedentele alegeri din 2018. Dar de atunci au suferit dezertări și o pierdere a sprijinului public.

Sursa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.