Pe Facebook, ” sprijinul” fizicianului de la Sapienza pentru gătitul pasiv al felului de mâncare preferat al italienilor: o modalitate de a consuma mai puțin, contracarând efectele crizei energetice.

În vremuri în care facturile la utilități sunt ridicate (și cu atât mai mult având în vedere noile majorări preconizate pentru această iarnă), chiar și micile măsuri zilnice pot face diferența în ceea ce privește economiile. Un exemplu? Gătitul pastelor… cu căldura oprită. La prima vedere, ideea poate părea neverosimilă, dar cel care a relansat-o joi pe Facebook a fost nimeni altul decât profesorul Giorgio Parisi, ultimul laureat al Premiului Nobel pentru Fizică.
Cum se procedează
După ce aduceți apa la fierbere, aruncați pastele și așteptați două minute, apoi puteți opri gazul în siguranță’, începe postarea împărtășită de cercetătorul de la Universitatea Sapienza din Roma. ‘Folosiți un capac și calculați un minut sau două în plus. Cel puțin opt minute de economisire a gazului! Fără a dori să fac înmulțiri pentru familiile italiene, cred că aceasta este o veste care ar trebui răspândită, ar trebui să ne schimbăm obiceiurile și acest lucru nu este neapărat un lucru rău”.
O opinie evident împărtășită de Parisi însuși, care, la rândul său, i-a sfătuit pe utilizatori:
„Cel mai important lucru este să țineți capacul tot timpul, deoarece se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, am pus gazul la minim, ca să fiarbă foarte puțin, fără să consume gaz. Puteți încerca, de asemenea, să îl stingeți, așa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea, ci a lui Alessandro Busiri Vici și pe care eu pur și simplu am postat-o din nou. Evident, în acest fel se consumă și mai puțin gaz și cred că pastele se gătesc la fel”.
Avantajele (și îndoielile)
Ca fapt divers, nu este pentru prima dată, de la începutul conflictului din Ucraina și a crizei energetice care a urmat, când tema așa-numitului „gătit pasiv” a pastelor (click aici pentru a afla mai multe despre ce este vorba) a ieșit în evidență pe internet și în alte părți. Printre principalele sale avantaje, pe lângă economia de gaz (sau de electricitate, în cazul plitelor cu inducție, menționată mai sus), se numără posibilitatea de a încălzi sosul folosind aceeași plită, în timp ce criticii semnalează prezența a numeroase variabile care pot afecta negativ rezultatul final: de la dificultatea de a menține temperatura apei la tipul de vas folosit, la necesitatea de a muta capacul pentru a amesteca pastele pentru a nu se lipi.
Studiu
Indiferent dacă aparții uneia sau alteia dintre „tabere”, un studiu recent promovat de producătorii de paste din Unione Italiana Food vorbește clar: utilizarea capacului în timpul fazei de fierbere nu numai că accelerează timpul, dar economisește „până la 6% din energie și emisii de CO2e (echivalent CO2)”. Mai mult, oprirea căldurii după primele două minute de gătire tradițională, lăsând capacul pentru a nu se dispersa căldura – așa cum sugerează postarea împărtășită de profesorul Parisi – duce la economii de energie și de emisii de CO2e care pot ajunge chiar și la 47%. Nu e rău deloc. Și portofelul vă mulțumește.