Plasticul reciclabil nu este făcut pentru a fi eliminat în sisteme de descompunere la domiciliu: 60 % din el nu se descompune și, astfel, poluează și mai mult spațiile verzi în care este reutilizat fără să se știe. Descoperirea amară provine dintr-un studiu realizat de University College London, publicat în revista Frontiers in Sustainability.
Cetățenii britanici au fost prinși într-un mare experiment care a început încă de la citirea etichetelor: multe s-au dovedit a fi înșelătoare, iar consumatorii au interpretat greșit procedura de eliminare a deșeurilor.
Cererea de materiale plastice care să se poată recicla a crescut în ultimii ani, se fac eforturi pentru a remedia poluarea și pentru a crește numărul de produse reciclabile, chiar dacă procentele sunt încă scăzute.
Cu toate acestea, dacă plasticul compostabil nu este eliminat în mod corespunzător, beneficiile sunt anulate. Problema, evidențiată de studiul condus de Danielle Purkiss, este că acest tip de plastic este în prezent incompatibil cu majoritatea sistemelor de gestionare a deșeurilor și că nu există un standard internațional pentru plasticul compostabil de uz casnic.
„Am demonstrat că transformarea în compost la domiciliu, fiind necontrolată, este în mare măsură ineficientă și nu este o metodă bună de eliminare a ambalajelor reciclabile”, comentează Purkiss. „Ideea că un material poate fi durabil este o concepție greșită larg răspândită: în realitate, adaugă cercetătorul, durabil este sistemul prin care acel material este produs și reciclat.”
La câte păcăleli ni se pun pe ”farfuria” gândiri, ajungem să face indigestie… 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană