Fondatorul Oculus și antreprenorul din domeniul apărării Palmer Luckey susține că a construit un headset VR care, în cazul în care avatarul utilizatorului moare într-un joc, aruncă în aer capul utilizatorului cu „module de încărcătură explozivă”. Ha ha ha. Mișto…
„Ideea de a-ți lega viața reală de avatarul tău virtual m-a fascinat întotdeauna – ridici instantaneu miza la nivel maxim și îi forțezi pe oameni să regândească în mod fundamental modul în care interacționează cu lumea virtuală și cu jucătorii din interiorul ei”, a scris Luckey într-o postare pe blog despre prototipul sinistru. „Grafica îmbunătățită poate face ca un joc să pară mai real, dar numai amenințarea unor consecințe grave poate face ca un joc să se simtă real pentru tine și pentru fiecare altă persoană din joc.”
„Dacă mori în joc”, a scris el, parafrazând un citat vechi, „mori în viața reală”. („Dacă mori în joc, mori pe bune!” este un citat din filmul horror Stay Alive din 2006, care este citat ocazional în emisiune ca o glumă.-n.m.)
Sunt multe de deslușit aici și, dacă oricine altcineva ar fi pretins că a inventat un astfel de gadget, s-ar putea să nu-l luăm prea mult în seamă. Dar Luckey nu este un oarecare programator. El este considerat părintele VR-ului modern. Tehnologia pe care a construit-o servește în prezent drept fundație pentru metaversul lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook și aspirant la divinitate, și combină magia sa VR cu realitatea că acum face arme scumpe pentru a-și câștiga existența?
Dacă mai punem la socoteală și faptul că, de ceva vreme, a spus că vrea să facă ceva de genul acesta, atunci are o credibilitate neobișnuită în acest domeniu.
Conform blogului lui Luckey, dispozitivul este un tribut adus lui NerveGear, casca ucigașă fictivă din populara serie manga cu tematică VR „Sword Art Online”, care topește creierul purtătorului cu microunde dacă acesta nu reușește să scape dintr-un joc virtual în care a fost prins de un om de știință nebun.
Seria, a scris el, a fost intrinsecă atât succesului său, cât și celui al Oculus. Astfel, se pare că presupusa sa nouă invenție este menită să fie atât o creștere de adrenalină egoistă, cât și o mulțumire întortocheată.
„Popularitatea [Sword Art Online] a dus la un entuziasm masiv al consumatorilor de jocuri digitale (otaku) pentru Oculus, în special în Japonia, care a devenit rapid a doua noastră piață ca mărime”, a scris el. „La rândul său, existența Rift-ului a făcut ca [Sword Art Online] în sine să pară mult mai plauzibilă și mai ancorată în realitate – o poveste care fusese scrisă într-o lume în care VR era o tehnologie moartă era acum direct pe prima pagină a ziarelor de hype pentru gameri.”
În ceea ce ar putea fi o altă aluzie la eforturile lui Mark Zuckerberg de a transforma platforma sa într-un produs comercial coerent, Luckey a glumit spunând că partea de omucidere a dispozitivului funcționează deja, dar că la componenta VR mai trebuie lucrat.
„Vestea bună este că suntem la jumătatea drumului spre realizarea unui adevărat NerveGear”, a scris el. „Vestea proastă este că, până acum, mi-am dat seama doar de jumătatea care te omoară. Jumătatea perfectă-VR a ecuației este încă la mulți ani distanță.”
Încărcăturile explozive din cască, spune el, sunt „[legate] de un fotosenzor cu bandă îngustă care poate detecta atunci când ecranul clipește în roșu la o anumită frecvență”.
„Atunci când este afișat un ecran corespunzător al sfârșitului jocului”, a continuat el, „încărcăturile se aprind, distrugând instantaneu creierul utilizatorului”.
Luckey a recunoscut că nu a avut încă „curajul” să încerce cu adevărat căștile; echipamentul, spune el, este încă prea volatil.
„În acest moment, este doar o piesă de artă de birou, un memento provocator al căilor neexplorate în proiectarea jocurilor”, a scris Luckey. „Este, de asemenea, din câte știu eu, primul exemplu non-ficțional al unui dispozitiv VR care poate ucide efectiv utilizatorul. Nu va fi ultimul.