Credincioșii unei biserici au strigat „erezie” la adresa decanului Colegiului Trinity, în timp ce au plecat „în lacrimi” de la o predică care susținea că Iisus ar fi putut fi transsexual.
Dar punctul de vedere al unui Iisus transsexual este „legitim”, potrivit doctorului Michael Banner, decanul care a intervenit pentru a apăra afirmația făcută duminica trecută la o predică potrivit căreia Hristos a avut un „corp trans”.
Dr. Michael Banner, decanul Colegiului Trinity, îl susținea pe tânărul cercetător Joshua Heath, care a expus în fața congregației picturi renascentiste și medievale ale răstignirii care înfățișau o rană laterală pe care a comparat-o cu un vagin.
Rana laterală „capătă un aspect vaginal”, a declarat Heath, al cărui doctorat a fost supervizat de fostul arhiepiscop de Canterbury Rowan Williams.


‘În trupul simultan masculin și feminin al lui Hristos în aceste opere, dacă trupul lui Hristos, așa cum sugerează aceste opere, este trupul tuturor trupurilor, atunci trupul său este și trupul trans”, a susținut cercetătorul.
Heath s-a folosit de pictura din secolul al XV-lea Pietà cu Sfânta Treime de Jean Malouel, expusă la Luvru, pentru a-și ilustra punctul de vedere, potrivit The Daily Telegraph.
Lucrarea „Christs” a artistului francez Henri Maccheroni din 1990 a apărut, de asemenea, în timpul predicii, la fel ca și cartea de rugăciuni a lui Bonne de Luxemburg.
Într-o scrisoare adresată decanului, un credincios a spus:
„Am plecat de la slujbă în lacrimi. V-ați oferit să vorbiți cu mine după aceea, dar eram prea tulburat. Sunt plin de dispreț față de ideea că, făcând o gaură într-un bărbat, prin care acesta poate fi penetrat, poate deveni femeie.
‘Sunt deosebit de disprețuitor față de astfel de imagini atunci când sunt aplicate Domnului nostru, de la amvon, la Evensong. Sunt disprețuitor față de ideea că ar trebui să fim invitați să contemplăm martiriul unui ‘trans-Cristos’, o nouă erezie pentru epoca noastră’.
Alții au spus că nu s-au simțit bineveniți în biserică, adăugând că copiii prezenți se simțeau vizibil inconfortabil.
Dar Banner a scris o scrisoare în care a apărat predica, văzută de The Telegraph, spunând:
„În ceea ce mă privește, cred că speculația a fost legitimă, indiferent dacă tu sau eu sau oricine altcineva nu este de acord cu interpretarea, spune altceva despre acea tradiție artistică sau se împotrivește aplicării ei la întrebările contemporane legate de transsexualism”.
Cu toate acestea, el a spus că nu ar fi invitat pe cineva despre care crede că ar încerca în mod deliberat să șocheze sau să jignească congregația sau care ar vorbi împotriva credinței creștine.
Un purtător de cuvânt al Colegiului Trinity a declarat: Colegiul ar dori să clarifice următoarele:
„Nici decanul Colegiului Trinity, nici cercetătorul care a ținut predica nu au sugerat că Iisus a fost transsexual.
‘Predica a abordat imaginea lui Hristos descrisă în artă și diferitele interpretări ale acestor reprezentări artistice.
‘Explorarea de către predică a naturii artei religioase, în spiritul unei cercetări academice provocatoare, a fost în concordanță cu dezbaterea și dialogul deschis de la Universitatea din Cambridge’.