(www.ilgiornale.it) – A ucis nouă pacienți vârstnici cu tot atâtea injecții letale. Un gest – potrivit judecătorilor – care a fost motivat de intenția de a ușura suferința pacienților, însoțindu-i spre moarte și care, din acest motiv, a fost caracterizat de „valoare morală și socială„. De la Trieste vine ultima, în ordine cronologică, dintre poveștile destinate să provoace discuții pentru implicațiile lor etice pe tema sfârșitului vieții. Este vorba despre Vincenzo Campanile, fost anestezist la 118 (Urgențe)Trieste, care a fost condamnat de Curtea de Apel la 15 ani și 7 luni de închisoare pentru omucidere multiplă. O pedeapsă cu aproximativ 10 ani mai mică decât solicitările acuzării, procurorul Cristina Bacer propunând instanței, formată atât din judecători consacrați, cât și din judecători stagiari, o pedeapsă de 25 de ani și jumătate de închisoare.
Acuzațiile aduse medicului
Faptele datează din perioada cuprinsă între noiembrie 2014 și ianuarie 2018. Ancheta a început după moartea unei femei de 81 de ani – una dintre cele nouă morți suspecte – care a fost „salvată” pe 3 ianuarie, în urmă cu cinci ani, într-un azil de bătrâni din centrul orașului. Campanile, un medic din Monfalcone și fost anestezist la serviciul de urgență 118 din Trieste, i-a administrat Propofol, după cum a declarat personalul medical prezent în acel moment și după cum s-a constatat la autopsie. Colegii anestezistului au raportat apoi cazul autorității sanitare. Și așa a fost declanșată ancheta procurorului general.
Magistrații au depistat alte opt cazuri și au exhumat cinci cadavre, găsind urme de propofol în toate. În rechizitoriul său, procurorul Bacer a considerat că medicul a fost condus de „o alegere ideologică” și a cerut o pedeapsă de 25 de ani și 6 luni de închisoare. Dar, cu siguranță, acuzarea nu se aștepta la o pedeapsă atât de ușoară și nu cu acest factor atenuant.
„Judecătorii au lucrat cu adevărat din greu și cu mare scrupulozitate la acest proces, dedicând numeroase audieri”, a remarcat procurorul-șef din Trieste, Antonio De Nicolo.
‘Cu siguranță, verdictul este rezultatul unei reflecții. ‘Parchetul’, a adăugat el, ‘a fost totuși surprins de recunoașterea acestei circumstanțe atenuante particulare, ne gândim dacă să depunem un recurs’.
Motivele care au stat la baza hotărârii
Cu toate acestea, Curtea de Apel din Trieste, prezidată de judecătorul Giorgio Nicoli, a recunoscut nu numai circumstanțele atenuante generale pentru medicul de la 118, ci și pe cele prevăzute la articolul 62 alineatul 1 din Codul penal: și anume
„a acționat din motive de o deosebită valoare morală sau socială”.