Curtea Penală Internațională a obținut luni promisiuni de ajutor financiar și tehnic din partea a peste 40 de țări pentru a investiga crimele din Ucraina, la trei zile după ce a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.
Procurorul Curții Penale Internaționale de Justiție, Karim Khan, a îndemnat țările să găsească „rezistența necesară pentru a face dreptate”, în cadrul reuniunii de la Londra pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru anchetele CPI privind războiul din Ucraina.
„Având în vedere punerea sub acuzare a președintelui Putin de vineri, a fost foarte important… să ne arătăm sprijinul practic față de CPI”, a declarat ministrul britanic al justiției, Dominic Raab, în cadrul adunării.
„Am strâns peste patru milioane de lire sterline și o serie de ajutoare nefinanciare și de sprijin tehnic”, a adăugat el.
Președintele ucrainean Volodiimir Zelenski a adăugat într-un mesaj video:
„Lumea trebuie să vadă că nimeni nu este mai presus de justiție.”(🤡)
Moscova a reacționat luni, anunțând că a deschis propria anchetă penală împotriva lui Khan și a mai multor judecători CPI, catalogând mandatele drept „ilegale”.
Procurorul-șef al CPI, Khan, a declarat la conferința de la Londra că investigația instanței cu privire la tratamentul aplicat copiilor ucraineni este apolitică, independentă și una dintre „semnele distinctive ale funcției mele”.
„Trebuie să avem, în mod colectiv, rezistența necesară pentru a face dreptate”,
a spus Khan, calificând conflictul din Ucraina drept un „moment de redeșteptare” pentru sistemul CPI.
Întâlnirea găzduită de Raab și de omologul său olandez, Dilan Yesilgoz-Zegerius, are loc în urma apelurilor repetate ale CPI pentru mai mult sprijin pentru anchetele sale din Ucraina.
Curtea Penală Internațională are peste 900 de angajați și un buget de 169 de milioane de euro pentru 2023, sub bugetul de 175 de milioane de euro cerut de instanță pentru acest an.
Cele 123 de state membre ale sale împart responsabilitatea de a asigura finanțele curții. Aceasta primește, de asemenea, contribuții voluntare de la organizații internaționale, persoane fizice și juridice.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Comisia a oferit peste 10 milioane de euro pentru activitatea CPI în Ucraina.
„Permiteți-mi să vă asigur că UE este pregătită să continue să ofere” orice sprijin necesar… am spus că vom mai da încă trei milioane, dar suntem deschiși să primim mai multe cereri din partea CPI”.
cpi de la Haga este un ONG recunoscut doar de sclavii planetei … stăpânii nu o recunosc … ea a fost inventată pentru interesele mârșave, demente, ale celor criminali nebuni …
ApreciazăApreciază