🤔URMEAZĂ CAMPANIA ADOPTĂ UN KOSOVAR?: NATO creează un alt câmp de luptă pe continentul european

Pentru cei care doresc să-și pună și steagul Kosovo-ului la profil

https://media.istockphoto.com/photos/ro/kosovo-flutur%C3%A2nd-drapelul-id811808554?k=20&m=811808554&s=612x612&w=0&h=M5b6Rm4oEpZZ68ey38D9qN7N7k7ogSWA_GDjx6ilOl8=
https://media.istockphoto.com/photos/ro/kosovo-flutur%C3%A2nd-drapelul-id811808554?k=20&m=811808554&s=612×612&w=0&h=M5b6Rm4oEpZZ68ey38D9qN7N7k7ogSWA_GDjx6ilOl8=

Pe măsură ce criza ruso-ucraineană se prelungește, NATO a devenit promotorul destabilizării securității regionale.

Situația din Balcani se află acum într-un punct exploziv. KFOR, forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a intrat luni în conflict cu protestatarii sârbi. Tensiunea a apărut după ce primari de etnie albaneză au preluat funcția în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, după alegerile din aprilie, boicotate de sârbi.

Kosovo și Serbia au tensiuni de lungă durată. Kosovo a fost inițial o provincie autonomă a Serbiei în fosta Iugoslavie. Cu sprijinul SUA și al Occidentului, Kosovo a încercat să avanseze mai departe pe calea „statului independent” și a adoptat o atitudine dură față de Serbia. Implicarea NATO a exacerbat și mai mult disensiunile dintre Kosovo și Serbia, ducând la conflicte militare între cele două părți și subminând pacea și unitatea Balcanilor de Vest.

Pe măsură ce situația se agravează, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia. Dar rămâne îndoielnic dacă NATO dorește cu adevărat să pună capăt conflictului. Contingentele multinaționale conduse de NATO au fost desfășurate în patru municipalități din Kosovo pentru a limita „demonstrațiile violente”, deoarece „primarii nou aleși în ultimele zile au încercat să își preia funcția”, a precizat KFOR într-o declarație.

Pe de o parte, NATO solicită reducerea tensiunilor, dar, pe de altă parte, sporește prezența militară. Se pare că NATO nu face decât să câștige timp pentru a înarma Kosovo, susțin analiștii. Având în vedere războaiele sale precedente, este clar că SUA se pricepe destul de bine la a se preface că sunt corecte în a opri o luptă în timp ce ajută o parte, câștigând timp pentru cei pe care îi sprijină prin apelul la încetarea focului. Promisiunile făcute de NATO și de alte țări occidentale de a-i proteja pe sârbii din Kosovo pur și simplu nu pot fi îndeplinite. Într-un articol din Financial Times se spune că eforturile Occidentului de a vindeca diviziunea dintre Serbia și Kosovo sunt păguboase.

Song Zhongping, un expert militar chinez și comentator TV, a declarat pentru Global Times că forțele NATO nu s-au angajat cu adevărat în menținerea păcii în Serbia și Kosovo, ci mai degrabă au urmărit să mențină faptul de bază al „independenței Kosovo” și au ajutat Kosovo să îi oprimă pe sârbi. Suveranitatea și securitatea națională a Serbiei nu sunt prioritatea NATO.

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu a dat roade în ceea ce privește pacea și există posibilitatea unei escaladări. Există, de asemenea, posibilitatea unui nou conflict în Balcani. Deoarece conflictul Rusia-Ucraina nu a obținut efectul dorit de SUA, Washington-ul trebuie să creeze un nou război pe continentul european”, a declarat Song.

Din punctul de vedere al SUA, țara nu este îngrijorată de posibilitatea izbucnirii mai multor războaie în Europa, deoarece nu este implicată direct în regiune. Washington-ul își poate retrage forțele militare în orice moment. De fapt, cei de la Washington speră să vadă haos în Europa, precum și prăbușirea economiei europene și dependența Europei de SUA. SUA nu dorește să existe o Europă unită și puternică. Între timp, în timp ce conflictul dintre Rusia și Ucraina a consumat o mare parte din energia și resursele americane, este probabil ca SUA să privească înrăutățirea rupturii dintre Serbia și Kosovo ca pe o oportunitate de care poate profita pentru a slăbi influența Rusiei în Serbia și în Balcani.

Scopul final al SUA este ca atât Europa, cât și Rusia să sufere pierderi, ceea ce este mai mult în concordanță cu strategia sa globală și cu interesele sale hegemonice. Acum, SUA vede Europa ca pe două butoaie cu pulbere, unul într-un război fierbinte și unul pe cale să explodeze. În ochii Washingtonului, criza Europei este o oportunitate de care SUA pot profita.

Global Times

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.