Oarfish prevesteste un cutremur dezastruos pentru Japonia

Japonia se teme ca este urmatoare tinta a unui cutremur mare, de genul celui din Chile. Ingrijorarea se datoreaza aparitiei unui peste gigant rar, care traieste  la  adancimi de 1000 de metri si care este  de obicei vestitorul unui mare cutremur, in plasele pescarilor sau esuat pe maluri.

Oarfish(pestele-rama) este cunoscut în mod tradiţional ca Mesagerul de la Palatul din mare al lui Dumnezeu.

Oarfish gigant poate creşte până la cinci metri lungime şi de obicei se găseşte la adâncimi de 1.000 de metri şi, foarte rar, la 200 de metri de la suprafata. Lung şi subţire, cu o înotătoare dorsală pe lungimea corpului său, oarfish seamănă cu un şarpe.

În ultimele săptămâni, 10 exemplarele au fost găsite fie spălate la ţărm fie în plasele de pescuit in largul  Prefecturii Ishikawa, o jumătate de duzină au fost prinse în plase din Prefectura Toyama, iar altele au fost raportate prefecturile Kyoto, Shimane şi Nagasaki, toate pe coasta de nord.

Potrivit culturii tradiţionale japoneze, peştele se ridica la suprafaţă şi se azvarle pe plaja el însuşi pentru a avertiza impotriva unui cutremur iminent – şi există teorii ştiinţifice care spun ca peştii care locuiesc in fundul marii sunt  foarte sensibili la mişcările seismice ale faliilor tectonice şi acţioneaza în moduri neobisnuite înaintea unui cutremur -, dar aici  experţii au plasat mai multă încredere în tehnologia inalta de monitorizare constanta a plăcilor tectonice  dincolo de suprafaţă.

„În cele mai vechi timpuri, poporul japonez credea că peştii avertizau despre aparitia cutremurelor, în special în somn,” a declarat pentru Daily Telegraph , Hiroshi Tajihi, director adjunct al  Centrului Kobe pentru cutremure.

„Dar acestea sunt doar superstiţii vechi şi nu există o relaţie ştiinţifica între aceste observaţii şi un cutremur”, a spus el.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/7365076/Oarfish-omen-spells-earthquake-disaster-for-Japan.html

Si totusi, pestii au aparut odata cu cutremurele din Haiti si Chile. Intre timp, Japonia a fost scuturata de un cutremur cu magnitudinea 7.3, iar Taiwanul, azi, de unul cu magnitudinea 6.4. Pestii raman insa la aceste adancimi mici in loc sa se intoarca la locul lor.

Dumnezeu le-a dat celor care traiesc in natura simturi mai dezvoltate tocmai pentru a se putea proteja de dezastre, ei ne avand seismografe performante care avertizeaza doar cu 5-10 minute inainte de producerea dezastrului, cand nu se mai poate face nimic.

Si noua ne-a dat, dar noi le-am pierdut datorita confortului in care traim.

5 gânduri despre „Oarfish prevesteste un cutremur dezastruos pentru Japonia”

  1. Ce este scris in biblie este adevarat dar noi nu vrem sa credem si facem prin faptele noastre numai nelegiuiri si nu respectam ce este scris ,

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.