Papa a acoperit abuzurile sexuale ale preotilor asupra copiilor

Sus: Tom Doyle; Jos: Papa Benedict XVI

În 2001, în timp ce era cardinal, actualul Papa a emis un edict secret al Vaticanului pentru episcopii catolici din întreaga lume, instruindu-i  sa puna interesele Bisericii înaintea siguranţei copilului.

Documentul recomanda ca, decât sa raporteze abuzurile sexuale catre autorităţile legale relevante, episcopii ar trebui mai degrabă să încurajeze victimele, martorii şi infractorul să nu vorbeasca despre asta. Şi, pentru a ţine victimele tacute, acestea erau ameninţate că în cazul în care mai repetă afirmaţiile vor fi excomunicate.

Înainte de a fi ales ca Papa Benedict al XVI-lea, pontiful a fost Cardinalul Joseph Ratzinger, care a fost, timp de 24 de ani, şef al puternicei Congregaţii Doctrina Credinţei, departamentul din cadrul Bisericii Romano-Catolice acuzat de promovarea învăţăturii catolice privind morala şi problemele de credinţă.  Un nemaipomenit conservator, el a fost considerat ” bratul de fier” „al Papei Ioan Paul II in subminarea provocărilor liberale versus învăţăturile tradiţionale catolice.

Cu cinci ani în urmă(2001), el a trimis o versiune actualizată a notoriului document al Vaticanului din 1962″ Crimen Sollicitationis”, care stabilea instrucţiuni stricte din partea Vaticanului  pentru acoperirea scandalurilor sexuale.  Acesta a fost considerat asa de secret, incat a fost insotit de instrucţiunea ca trebuie păstrat incuiat în condiţii de siguranţă în orice moment, de catre episcopi.

Cardinalul Ratzinger a consolidat politica de acoperire strictă prin introducerea unui nou principiu: că Vaticanul trebuie să aibă competenţa exclusivă. Cu alte cuvinte, el a poruncit ca toate acuzaţiile despre abuzurile asupra copiilor ar trebui să fie discutate direct de catre Roma.

Patrick Wall, un fost ” brat”  al Vaticanului pentru aprobatul document Sollicitationis Crimen în America, spunea : ” astfel eu am aflat ca nu lucram pentru o instituţie sfânta, ci pentru o instituţie care era în întregime concentrata pe protejarea în sine.”

Şi parintele Tom Doyle, un avocat al Vaticanului până când a fost demis pentru criticarea manipularii de catre biserica a plangerilor despre abuzul asupra copiilor, spune: „Ceea ce aveţi aici este o politică explicită în scris pentru a acoperi cazurile de abuz sexual asupra copiilor de către cler şi de pedepsire a celor care ar atrage atenţia asupra acestor crime de către clerici.

„Când preoţii abuzivi sunt descoperiti, răspunsul nu a fost de a investiga şi a-i urmări penal, ci de a-i muta dintr-un loc în altul. Deci, aceasta este ototala  lipsa de respect  fata de victime şi fata de  faptul că acestia vor  avea o intreaga noua pepinieră de victime în locul următor. Acest lucru se întâmplă peste tot în lume. ” http://tvnewslies.org/tvnl/index.php/news/of-special-interest/13325-tvnl-reminder-pope-led-cover-up-of-child-abuse-by-priests.html

Se pare ca Papa a uitat cuvintele Mantuitorului: ” Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.” Matei, 18.6;10

2 gânduri despre „Papa a acoperit abuzurile sexuale ale preotilor asupra copiilor”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.