Imigrantul croat s-a simțit nesigur în Suedia și a emigrat în „uimitoarea” Polonie-interviu

Spune-ne ceva despre tine și familia ta

Darko Crncevic / Twitter

Darko Crncevic / Twitter

Locuiesc în Polonia împreună cu soția și copiii mei. Ne-am mutat aici din Malmö, Suedia, acum doi ani. Am venit în Suedia cu părinții și frații mei când eram mic. Am venit din Croația.

Mi-a plăcut să cresc în Suedia: era curat, ne simțeam în siguranță și toată lumea era drăguță cu noi (bine, acolo erau, desigur, și niște idioți – există întotdeauna). Am crescut cu părinți care au muncit din greu  și am avut o copilărie minunată. A fost o perioadă bună a vieții mele. Părinții mei au început cu mâinile goale și au construit încet o viață pentru noi.

Suedia mi-a permis să obțin o educație și o carieră. În prezent lucrez ca specialist IT / tech la o companie cu sediul în SUA. De asemenea, am câteva proiecte mici care implică ajutarea oamenilor din Suedia  ca să facă față situației lor. Mi-am mutat părinții în Polonia și părinții soției mele vor veni aici în 2019.

Ai plecat din Suedia pentru a merge în Polonia, de ce?

Ei bine … este evident pentru majoritatea oamenilor, cred. Suedia este în decădere de ceva timp. Școlile sunt teribile, asistența medicală simplă durează mult timp, violența crește pe toate nivelurile și, pur și simplu, nu recunosc țara în care am crescut.

Un alt motiv a fost că mă simțeam complet singur când vorbeam despre ce se întâmplă în Suedia. Într-un partid aproape toată lumea crede la fel, dar oficial ești destul de singur. Oamenii se tem să vorbească, deoarece aceia care fac acest lucru sunt catalogați rasiști ​​sau populiști , este foarte deranjant.

Suedezii știu că ceva este greșit, dar nimeni nu vorbește deschis despre asta.

Suedezii știu că ceva este greșit, dar nimeni nu vorbește deschis despre asta. Mass-media pare să fie mereu de partea politicienilor. Oamenii știu că migrația a condus la mai multe crime, mai multe violuri, mai multe violențe, mai multe bande, dar guvernul și mass-media dorește doar ca oamenii să se concentreze asupra lucrurilor bune legate de migrație. Ei le-au spus suedezilor că migrația îi va salva pe cei în vârstă și că va genera miliarde pentru țară … și acum se pare că s-a întâmplat contrariul.

Dar totuși … migrația trebuie să continue. Este nebunie pură. Ca și acum – au „vândut” ideea că Suedia are o rată normală de migrație, dar nu este așa. Este încă foarte mare și societatea nu poate ține pasul cu locuințele, școlile și locurile de muncă. Suedia stă – și cred că cea mai mare parte a Suediei știe acest lucru – FOARTE RĂU la capitolul integrare.

Lagutkin Alexey / Shutterstock.com

Un alt factor a fost că am călătorit mult datorită muncii mele și mi s-au pus întotdeauna multe întrebări despre Suedia. Oamenii din afara Suediei sunt mult mai conștienți decât își pot imagina majoritatea suedezilor. La început, oamenii vorbeau despre cât de mare era Suedia când am început să călătoresc . Dar, în ultima vreme, este o poveste diferită: acum oamenii vorbesc despre Suedia ca despre ceva foarte ciudat și deranjant. Asta mi-a deschis ochii și acest lucru s-a întâmplat în mai puțin de opt ani. Avem tendința de a merge precum orbii printre lucruri atunci când locuim în mijlocul acestora. Eu, datorită slujbei mele, n-am devenit niciodată atât de docil.

Viitorul Europei sta aici. Europa Centrală este viitorul

În Polonia, oamenii vorbesc ca adulți. Chiar și despre subiecte dificile. Acest lucru este încă ireal pentru mine după timpul petrecut în Suedia. Discuția este total diferită aici: oamenii nu se tem să vorbească. În același timp, este chiar ciudat – trăind aici – să asculți sau să citești presa suedeză și ce spun ei despre Polonia. Este mult mai bine aici și o simt ca o invidie din partea fostei – oh atât de glorioasă – Suedie.

Viitorul Europei sta aici. Europa Centrală este viitorul. Nimeni din Suedia nu vorbește despre asta. O inițiativă „Trei mări” sau poate o Uniune Europeană Centrală? Nu știu. Dar pentru prima oară într-o lungă perioadă de timp mă simt ca și cum aș fi acasă.

Ai trăit acum în ambele țări, care este diferența dintre Suedia și Polonia?

Sunt multe lucruri. În primul rând, cultura și istoria și acest lucru este important. Sunt mândri de moștenirea lor. Așa ceva nu există în Suedia. A fi un „suedez mândru” este ceva rasist. Personal sunt ateu , dar aici am tendința să mă duc la multe evenimente bisericești. Cei mai mulți polonezi  pe care-i cunosc și ei fac asta. Fac asta pentru că face parte din cultura lor.

Nu trebuie să cred ca să consider bisericile frumoase sau ritualurile atrăgătoare. Acesta este liantul care ne ține pe toți împreună … și este plin de smerenie  și frumos să ai ocazia să faci parte din asta.

Cracovia, Polonia, de SF / Shutterstock.com

Nu știam că am nevoie de asta ca să fac parte din ceva până când am venit aici. Este important să sărbătorim istoria. Acest lucru nu este încurajat în Suedia. Dar acum știu de ce este atât de important. Nu voi fi niciodată un adevărat Polonez, dar voi lupta pentru această țară dacă va fi nevoie. Știu … sună ciudat, dar asta simt eu. Îți mulțumesc Polonia pentru că mă faci să simt asta.

Aptitudinile oamenilor sunt un alt exemplu. Lucrez într-o industrie tehnologică și aici există o mulțime de talente și perspective. Multe se schimbă și foarte rapid. Polonia este într-o fază de creștere rapidă și a fi aici făcând parte din acest lucru este minunat. Există o mulțime de investiții și mă simt la fel ca în Suedia, când a început era IT-ului, când totul era posibil. Aici este ușor să găsești oameni cu abilități bune și curaj.

Școlile … wow. Copiii noștri erau destul de sălbatici în școală acolo în Suedia. O mulțime de lamentări despre teme și scăpau cu o mulțime de prostii.  Școlile suedeze sunt așa. Sunt cocoloșitoare și pline de norișori și sentimente roz, Totul e roz. În Polonia … nu există așa ceva.

Câștigătorul real este societatea. Ești în siguranță aici, peste tot. Nu există găști pe străzi.

Serviciile medicale și dentare: acest lucru este uimitor în Polonia. Rapide, eficiente și de înaltă calitate. În Suedia poți aștepta la urgență și timp de 12 ore cu unul dintre copiii tăi. Aici … nu am așteptat niciodată mai mult de 15 minute.

Câștigătorul real este societatea. Ești în siguranță aici, peste tot. Nu există găști pe străzi. Să-i vezi pe tinerii polonezi salutându-se între ei pe stradă este uimitor. Poți sta în oraș  până la ora 3 dimineața și apoi să mergi liniștit, pe jos, acasă.

Siguranța asta a fost cel mai important factor pentru mine. Urăsc să-mi fac griji când copiii mei ies în oraș sau când soția mea merge în oraș cu prietenele ei. În Suedia, m-am temut mereu de acel apel telefonic care să mă facă să devin animal. Nu mă tem de nimic atunci când este vorba de siguranța familiei mele. Aici  pot elimina acea parte din mine. Și îmi place asta. Aici … pot fi doar eu. Tată, soț … pur și simplu … eu.

Oamenii sunt foarte prietenoși și deschiși aici. Mă simt cu adevărat smerit de modul în care am fost acceptat aici. Peste tot brațe deschise. Polonezii sunt minunați. Și mâncarea …. wow. Fiți atenți la asta dacă vizitați Polonia. Este … hmm … ușor de dus și mâncați prea mult. Știu asta pentru că a trebuit să mă antrenez destul de mult pentru a ține pasul. Mâncatul mai puțin nu a fost o opțiune. Mâncarea este prea bună. Și este curat aici. Nimeni nu aruncă lucruri pe jos. Este uimitor. Fiecare își face treaba și eu iubesc asta.

Wroclaw, Polonia, de Mariia Golovianko / Shutterstock.com

Aici oamenii nu se simt ofensați tot timpul și nu se plâng , deoarece adulții domnesc în Polonia. Și chiar o arată. Îmi plac, de asemenea, arhitectura, oamenii, berea, grădinile și natura. Și, de asemenea, cum funcționează autobuzele și trenurile (nu ca în Suedia). Sunt total îndrăgostit de această țară și de poporul ei.

Doriți să transmiteți ceva anume suedezilor nativi ?

„Ridicați-vă,…. dracu ‘! Îmi pare rău … dar despre asta este vorba. Timpul aproape a expirat și nu a mai aveți prea mult la dispoziție dacă doriți să aveți o țară în care să vreți să trăiți (acum este vorba de a face ceva bun din ceea ce a mai rămas – vechea Suedie s-a dus). Am încercat, dar am fost destul de singur. În momentul în care am plecat – cei mai mulți dintre cei care au vorbit cu voce tare au fost oamenii dracului. Rasiștii și idioții, cei cărora nu le păsa  și unii naționaliști cu intenții bune. Pe de altă parte, suedezul standard a fost absent … adormit, așa cum îl numesc eu.

De asemenea, și nu pot sublinia acest lucru îndeajuns, nu urâți și nu fiți idioți împotriva migranților.

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am plecat. Soției mele îi era de fapt frică că șeful ei îmi văzuse  mesajele de pe Facebook și că o să-și piardă slujba din cauza asta . Articolele nu conțineau nimic rău, erau: din ziarele suedeze, bloguri și câteva din gândurile mele. Ha-ha-ha … și toate like-urile mele proveneau de la prieteni din Balcani. Ha-ha-ha … să mă cataloghezi drept rasist este așa o tâmpenie, și totuși … asta sa întâmplat.

De asemenea, și nu pot să subliniez acest lucru îndeajuns, nu urați și nu fiți idioți împotriva migranților. Ei doar încearcă să se descurce pe cont propriu. Respectați asta. Redirecționați-vă furia, curățați-o cu retorici bune și folosiți-o împotriva politicienilor care se află în spatele tuturor legilor slabe și care nu au reușit să acționeze la timp – ei sunt cei cu care ar trebui să aveți de-a face. Cereți răspunsuri. Când nu răspund – continuați să cereți.

Citiți TOATE ziarele și citiți ziare STRĂINE. Și încetați definitiv să vizionați sau să cumpărați acces la mass-media din Suedia. Loviți-le unde le doare mai tare … numărul de vizitatori și veniturile din anunțuri. Ce ziare pot fi citite, s-ar putea să întrebați? Nu întrebați.  Asta e o altă  parte din problema Suediei. Aflați singuri. Citiți totul și formați-vă propria opinie.

Rawpixel.com / Shutterstock.com

Și cel mai important lucru dintre toate: ÎNCETAȚI să vă temeți. Vorbiți ori de câte ori puteți. Este opinia ta și contează. De fiecare dată când te vei ridica pentru convingerile tale, le vei exprima tot mai bine. Cu toții dorim ca oamenii să aibă o viață bună – avem doar opinii diferite cu privire la modul de realizare a acestora.

Nu există într-adevăr opinii corecte sau greșite aici. Dacă cineva vă spune rasist, populist sau în orice alt mod prostesc, întrebați de ce. Invocați postmodernismul împotriva a tot ceea ce îndreaptă ei spre voi.

Încetați să vă mai temeți.Ridicați-vă… dracului

Și încetați să vă mai temeți. Ridicați-vă dracului. Și citiți despre postmodernism. Este noul roșu. Fiți atenți la asta și fiți pregătiți să o rezolvați. Găsiți alții care gândesc ca voi și încercați să schimbați lucrurile. Dacă știți 100 de oameni … spuneți-le … și apoi ei, la rândul lor, pot vorbi cu prietenii lor. Nu ești un grăunte de nisip a cărui voce nu contează … ești parte dintr-o rețea mai mare pe care o poți influența. Contează, exponențial.

Există această vorbă care se potrivește cu adevărat aici. „Mai bine să mori în picioare decât să trăiești în genunchi”. Bineînțeles că nu mori în Suedia dacă vorbești (dar îți poți pierde locul de muncă) … dar dacă nu o faci,  trăiești în genunchi dacă ești tăcut. Așa că

Ridicați-vă…. Dracului

Sursa

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.