CE NE AȘTEAPTĂ! : „My Carbon”- O abordare pentru orașe incluzive și durabile (WEF)

Acest articol face parte din: Întâlniri de impact în domeniul dezvoltării durabile(2022)

  • În timp ce transporturile și clădirile sunt principalele surse de emisii în orașe, ponderea emisiilor individuale este semnificativă.
  • Programele personale de alocare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon au avut un succes limitat din cauza lipsei de conștientizare și a unui mecanism echitabil de urmărire a emisiilor.
  • Cu toate acestea, în ultimii ani au avut loc evoluții majore care ar putea contribui la realizarea inițiativelor „My Carbon”.

Orașele din întreaga lume sunt responsabile pentru aproape 75% din totalul emisiilor de carbon. Pe măsură ce țările se îndreaptă către punerea în aplicare a angajamentelor lor pentru un viitor net zero, zonele urbane vor rămâne terenul de acțiune pentru decenii de acum încolo. În timp ce transporturile și clădirile sunt principalii factori care generează emisii în orașe, ponderea emisiilor individuale este semnificativă, de aproximativ 40%.

Participarea cetățenilor devine cel mai important element al succesului sau eșecului în călătoria spre durabilitate. Inițiativele conduse de comunități pot avea o contribuție semnificativă la sustenabilitate, pot spori rezistența și coeziunea socială. În ultimele două decenii au existat numeroase exemple de programe personale de alocare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon în cadrul discuțiilor, însă acestea au avut un succes limitat din cauza lipsei de acceptare socială, a rezistenței politice și a lipsei de conștientizare și a unui mecanism echitabil de urmărire a emisiilor ” Carbonul meu”.

Lumea noastră se transformă – tendințe comunitare majore pentru orașe durabile

În ultimii cinci-șapte ani au avut loc evoluții semnificative pe plan social, de mediu și tehnologic, care ar putea contribui la realizarea inițiativelor ” Carbonul meu” pentru modelarea viitorului către orașe inteligente și durabile.

În mod specific, să menționăm trei evoluții în acest context:

1. COVID-19 a fost testul responsabilității sociale – Un număr uriaș de restricții inimaginabile în materie de sănătate publică au fost adoptate de miliarde de cetățeni din întreaga lume. Au existat numeroase exemple la nivel global de menținere a distanței sociale, de purtare a măștilor, de vaccinări în masă și de acceptare a aplicațiilor de urmărire a contactelor în vederea asigurării sănătății publice, care au demonstrat esența responsabilității sociale individuale.

Inteligența artificială poate contribui, de asemenea, la consolidarea modelelor de afaceri ale economiei circulare pentru orașele durabile. Imagine: Figura adaptată după World Economic Forum and Accenture (2018)

2. Progresele tehnologice din cadrul celei de-a patra revoluții industriale – Progresele în tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, blockchain și digitalizarea, pot permite urmărirea emisiilor personale de dioxid de carbon, pot crește gradul de conștientizare și, de asemenea, pot oferi sfaturi individuale privind alegerile etice și cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru consumul de produse și servicii. Inițiativa Scale 360 a Forumului Economic Mondial demonstrează utilizarea tehnologiilor celei de-a patra revoluții industriale de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor și serviciilor.

S-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește tehnologiile inteligente pentru locuințe, alegerile în domeniul transporturilor cu implicații asupra emisiilor de carbon, introducerea contoarelor inteligente pentru a oferi opțiuni individuale de reducere a emisiilor legate de energie, dezvoltarea de noi aplicații personalizate pentru a ține cont de emisiile personale, precum și alegeri personale mai bune în ceea ce privește alimentația și emisiile legate de consum. Inteligența artificială poate contribui, de asemenea, la consolidarea modelelor de afaceri ale economiei circulare, cum ar fi modelele de produse ca serviciu, previziunile privind cererea și gestionarea inteligentă a activelor prin combinarea datelor în timp real și a datelor istorice de la produse și utilizatori.

Există un număr semnificativ de programe și aplicații care permit cetățenilor să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, oferindu-le o conștientizare aprofundată cu privire la alegerile personale în materie de dioxid de carbon în ceea ce privește alimentația, transportul, energia casnică și stilul de viață.

Aplicațiile de eficiență energetică, cum ar fi Svalna, oferă sugestii și statistici cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră și oferă modalități de reducere a amprentei personale, ceea ce va contribui la crearea unor orașe durabile. Imagine: Svalna

Aceste aplicații de eficiență energetică oferă sugestii și statistici cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră și oferă modalități de reducere a amprentei personale. Ținând evidența consumului de energie în casă și motivând oamenii să facă schimbări în stilul de viață și să contribuie cu partea dumneavoastră la îmbunătățirea mediului înconjurător.

3. Conștientizarea și asumarea responsabilității față de natură și mediu – În ultimii ani, există o conștientizare și o preocupare publică crescută față de schimbările climatice, în special în rândul tinerilor. „Votul oamenilor pentru climă” al PNUD reflectă faptul că peste 64% dintre oameni consideră că schimbările climatice reprezintă o urgență globală. Un nou sondaj realizat de Pew Research Center în 17 economii avansate a relevat o preocupare generalizată cu privire la impactul personal al schimbărilor climatice globale: 80% dintre cetățeni se declară dispuși să își schimbe modul de viață și de muncă pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Tinerii adulți, care s-au aflat în fruntea unora dintre cele mai importante proteste din ultimii ani împotriva schimbărilor climatice, sunt mai îngrijorați decât omologii lor mai în vârstă cu privire la impactul personal al încălzirii planetei în multe sondaje publice.

Ce urmează? Orașe durabile prin comunități inteligente

Cele trei tendințe oferă dovezi solide pentru a permite o mișcare socială pentru inițiativele ” Carbonul meu”, permițând parteneriatelor public-private să contribuie la crearea acestui program. Se sugerează să se adopte o abordare tripartită pentru a da formă acestei mișcări.

Cele trei tendințe oferă dovezi puternice pentru a facilita o mișcare socială în favoarea inițiativelor „My Carbon” pentru orașe durabile.

Comportament economic: -Creșterea costurilor pentru activitățile și bunurile cu emisii mari de carbon.
-Stimulente economice pentru reducerea cererii și îmbunătățirea eficienței 

CONȘTIENTIZARE COGNITIVĂ: -Vizibilitate crescută a amprentei personale de carbon
-Creșterea gradului de conștientizare a limitelor personale de carbon pentru a susține tranziția către o societate cu emisii nete zero de carbon

NORME SOCIALE: -O nouă definiție a unei cote echitabile de emisii personale
-Stabilirea unor niveluri acceptabile de emisii personale

O astfel de acțiune economică va avea nevoie de o abilitare politică din partea conducerii orașului prin discuții ample între părțile interesate pentru a ajunge la o abordare echitabilă și favorabilă incluziunii.

Pârghiile de abilitare cognitivă și normele sociale vor avea un impact mult mai mare prin programe de implicare a cetățenilor, iar învățămintele din tendințele menționate mai sus trebuie să fie captate pentru a concepe aceste programe. Capacitățile inovatoare de inteligență artificială și de învățare automată ar ajuta la identificarea emisiilor încorporate în bunuri și servicii și ar putea contribui la furnizarea de sfaturi personalizate și oportune persoanelor cu privire la modul de reducere a emisiilor generate de stilul lor de viață.

În cele din urmă, este important ca toate părțile interesate din întregul lanț valoric să se unească și să contribuie la realizarea unui viitor net-zero, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Sursa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.