ASTA PĂȚEȘTI DACĂ FILMEZI REALITATEA: Bărbatul care a susţinut, într-un video pe Facebook, că Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara nu ar fi atât de plin cum susţin autorităţile, cercetat penal pentru că a răspândit informaţii false

Art. 30 – Libertatea de exprimare din Constituția României

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Conform articolului de la hotnews:

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, după apariţia imaginilor pe reţeaua de socializare.

”Având în vedere imaginile video apărute în spaţiul public pe o platformă de socializare, în care un bărbat afirmă faptul că s-ar afla la o unitate spitalicească din municipiul Timişoara, iar toate informaţiile prezentate de autorităţi cu privire la aglomerarea spitalului respectiv cu pacienţi confirmaţi pozitiv cu infecţia virusului SARS COV-2 ar fi false, poliţiştii din cadrul Sectiei 1 Poliţie Urbană Timişoara s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin acestea se pune în pericol securitatea naţională, fiind întocmit un dosar penal în care se fac cercetări în vederea clarificări situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale care se impun”, transmite IPJ Timiş.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25158184-barbat-care-sustinut-intr-video-facebook-spitalul-boli-infectioase-timisoara-nu-atat-plin-cum-sustin-autoritatile-cercetat-penal-pentru-raspandit-informatii-false.htm

În interiorul articolului se află și videoclipul făcut de persoană, care este o transmisie live din curtea și incinta spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Iubesc faptul că Poliția Română se sesizează din oficiu atunci când nu e cazul. Din câte știu eu spitalul este unul de stat, deci este o proprietate publică, plătitită din banii contribuabililor. Deci filmarea în incintă și împrejurimi este permisă și legală. În plus, conform art. 30 din Constituția României (dacă se mai aplică și mai ține cont cineva de ea) omul nu a încălcat alin. (6) și (7). Faptul că spune, în timp ce filmează ambulanța și pe cei care coboară din ea că SMURD-ul a devenit companie de taxi pentru cei care vor să se vaccineze și nu au bani de taxi, nu este o defăimare și nu contravine bunelor moravuri. Dimpotrivă, ceea ce face SMURD-ul este ilegal.  Omul nu incită la nimic, ci doar prezintă o realitate, pe care majoritatea dintre noi o cunosc. Poliția nu s-a sesizat din oficiu, așa cum declară, ci la comanda lui Arafat și Fritz.

Trăim în vremuri în care a spune adevărul înseamnă că ești deja cu un picior în pușcărie. Sincer, nu credeam că o să apuc să trăiesc astfel de vremuri, după 1990. M-a uimit atitudinea celor aflați la coadă la vaccinare, mai ales că erau și tineri printre ei. N-am înțeles de ce nu voiau să fie filmați sau să-și exprime punctul de vedere, din moment ce se presupune că s-au dus de bunăvoie acolo. Ce problemă aveau să-și exprime părerea despre vaccinare și chiar să-i îndemne și pe alții să o facă? Dar se pare că ei au devenit nervoși și din câte știu eu, oamenii devin nervoși și stânjeniți când sunt surprinși în ipostaze neplăcute sau rușinoase.

Lăsând să treacă de la noi tot ce se întâmplă acum în societatea românească și în lume nu facem decât să ne săpăm singuri groapa. Când veți înțelege că ați ajuns să nu-i mai vedeți marginile și să vă cadă pământul aruncat în afară înapoi în cap și uitându-vă împrejur veți constata că ați uitat să vă luați o scară sau funia de ieșire e mult mai scurtă decât groapa pe care voi înșivă ați săpat-o, o să fie prea târziu.

Εικόνα

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.