NATO pretinde „imunitate” în fața proceselor intentate de Serbia privind utilizarea uraniului sărăcit în bombardamentele din 1999

Alianța occidentală a bombardat Iugoslavia timp de 78 de zile în 1999, contaminând națiunea balcanică cu cel puțin 15 tone de muniție cu uraniu sărăcit (DU), extrem de toxică. Avocații sârbi au intentat mai multe procese împotriva NATO, dar nu au primit încă nicio recunoaștere oficială din partea Alianței că a greșit în ceea ce privește acțiunile sale.
  • NATO a răspuns în mod oficial la procesele intentate de sârbi la Înalta Curte din Belgrad în legătură cu utilizarea de către bloc a muniției cu uraniu în timpul campaniei de bombardamente din 1999, invocând imunitatea față de urmărirea penală, a declarat pentru Sputnik Serbia Srdan Aleksic, un avocat care reprezintă victimele.
  • „În declarația sa în fața instanței, biroul de legătură al NATO din Serbia a indicat că alianța are imunitate totală în fața jurisdicției sârbe în baza acordului din 2005 dintre Alianță și Uniunea Statală a Serbiei și Muntenegrului „Cu privire la participarea și sprijinul de tranzit al operațiunilor de menținere a păcii” și a acordului din 2006 în baza căruia a fost creat biroul de legătură din Belgrad”, a declarat Aleksic.

Avocatul a respins cererile de „imunitate”, insistând că „niciunul dintre aceste acorduri nu conferă imunitate NATO ca organizație, iar imunitatea nu poate fi aplicată retroactiv. Prin urmare, NATO nu poate primi imunitate pentru crimele de război împotriva civililor și pentru agresiunea sa ilegală în temeiul acordului din 2005”.

„În cazul nostru privind bombardamentele cu uraniu densificat care au avut ca rezultat victime în rândul populației civile, al soldaților și polițiștilor, NATO poartă responsabilitatea pentru încălcarea dreptului la viață și pentru daunele cauzate”, a subliniat Aleksic.

Avocatul se așteaptă ca Înalta Curte din Belgrad să înceapă audierile în această chestiune în octombrie.

Aleksic și avocatul italian Angelo Fiore Tartaglia au intentat un proces împotriva NATO pentru utilizarea uraniului sărăcit în atacul din 1999 asupra Iugoslaviei în ianuarie 2021. Două procese suplimentare au fost depuse la începutul acestui an. Tartaglia a reprezentat anterior cu succes aproape 200 de soldați italieni care au murit de cancer sau s-au îmbolnăvit grav după ce au fost expuși la DU în timp ce serveau în Kosovo în timpul misiunii de „menținere a păcii” a NATO în această regiune sârbă.

În septembrie 2000, Tribunalul districtual din Belgrad i-a găsit vinovați de crime de război pe generalul american Wesley Clark și pe secretarul general al NATO, Javier Solana, pentru bombardarea Iugoslaviei în 1999.

Cu toate acestea, revoluția colorată care l-a răsturnat pe președintele iugoslav Slobodan Milosevic în octombrie 2000 a dus la o revizuire a verdictului, iar la sfârșitul anului 2001, Curtea Supremă a Serbiei a anulat hotărârea.

Serbia are una dintre cele mai ridicate rate de cancer din Europa, cu aproape 60.000 de pacienți oncologici diagnosticați în fiecare an și o rată a cancerului la copii de până la 2,5 ori mai mare decât media europeană. Medicii sârbi sunt convinși că rata oncologică ridicată este direct legată de utilizarea intensă a munițiilor cu DU în timpul bombardamentelor NATO. Pe lângă cancere, oamenii de știință au raportat o creștere alarmantă a infertilității, a bolilor autoimune și a tulburărilor psihice în ultimele două decenii, inclusiv a stresului post-traumatic și a altor probleme psihologice asociate cu bombardamentele.

La începutul acestui an, directorul Institutului sârb de Radiologie și Oncologie, Dr. Danica Grujicic, a declarat pentru Sputnik că bombardamentele din 1999 au avut un impact devastator asupra ecologiei din regiune și că utilizarea de DU, combinată cu atacurile deliberate asupra uzinelor chimice și a instalațiilor industriale periculoase, a creat un dezastru ecologic care a afectat țările mult dincolo de granițele fostei Iugoslavii.

Sursa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.