NU E SF: Slaughterbots (roboții ucigași) sau armele letale autonome (Video)

Era în care algoritmii decid cine trăiește și cine moare a sosit. Trebuie să acționăm acum pentru a interzice aceste arme.

Roboții ucigași (slaughterbots) – dacă este o persoană: omorâți-o!

În 2017, Slaughterbots a avertizat lumea cu privire la ceea ce urma să se întâmple. Această continuare arată lumii că armele autonome letale au sosit. Va supraviețui umanitatea?

 

Ce sunt armele autonome letale?

Roboții exterminatori, numiți și „sisteme de arme autonome letale” sau „roboți ucigași”, sunt sisteme de arme care folosesc inteligența artificială (AI) pentru a identifica, selecta și ucide ținte umane fără intervenție umană.

În timp ce în cazul dronelor militare fără pilot, decizia de a lua vieți este luată de la distanță de către un operator uman, în cazul armelor autonome letale, decizia este luată doar de algoritmi.

Roboții ucigași sunt preprogramați pentru a ucide un anumit „profil țintă”. Arma este apoi desfășurată într-un mediu în care inteligența sa artificială caută acel „profil țintă” folosind datele senzorilor, cum ar fi recunoașterea facială.

Atunci când arma întâlnește o persoană despre care algoritmul consideră că se potrivește profilului său vizat, trage și ucide.

Care este problema?

Armele care folosesc algoritmi pentru a ucide, mai degrabă decât judecata umană, sunt imorale și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale și globale.

1. Imoral: Algoritmii sunt incapabili să înțeleagă valoarea vieții umane și, prin urmare, nu ar trebui să fie niciodată împuterniciți să decidă cine trăiește și cine moare. Într-adevăr, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, este de acord cu faptul că „mașinile care au puterea și puterea discreționară de a lua vieți fără implicare umană sunt inacceptabile din punct de vedere politic, respingătoare din punct de vedere moral și ar trebui interzise de dreptul internațional”.

2. Amenințare la adresa securității: Procesul decizional algoritmic permite ca armele să urmeze traiectoria software-ului: mai rapid, mai ieftin și la scară mai mare. Acest lucru va fi extrem de destabilizator atât la nivel național, cât și la nivel internațional, deoarece introduce amenințări de proliferare, escaladare rapidă, imprevizibilitate și chiar potențialul de a crea arme de distrugere în masă.

O privire în viitorul apropiat…

Sursa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.