Ministrul turc de externe Çavuşoğlu a lansat o bombă de război, spunând că „Turcia este de fapt mult mai mare și nu poate fi limitată la granițele sale”.
În prezent, Turcia adoptă în mod clar un ton beligerant, Çavuşoğlu, într-un discurs, făcând trimitere directă la o ” Turcie mai mare”.
El a spus că tunurile Turciei sunt blocate în interiorul granițelor sale, reluând binecunoscuta retorică neo-otomană și expansionistă a lui Erdogan din ultimii ani.
„Avem o responsabilitate pentru istoria noastră și pentru viitorul nostru, pentru că există o Turcie mai mare decât Turcia. Turcia este mai mare decât țara de astăzi, nu uitați asta.”
De aceea, nu ne putem limita la granițele noastre”, a declarat șeful diplomației turce.
Turcia „taie” Marea Egee în două timp de o lună
În același timp, revizionismul Turciei continuă cu provocări aproape zilnice la adresa drepturilor suverane ale Greciei.
După cum a dezvăluit postul tv MEGA, Turcia, încercând încă o dată să conteste drepturile suverane ale Greciei pe teren și să „taie” Marea Egee în două, a blocat în mod ilegal, timp de o lună, cu NOTAM 4050/22, zonele pentru exerciții de căutare și salvare și de protecție a mediului.
Tensiuni cu Turcia – Franța ridică problema în fața NATO
Situația cu Turcia miroase a praf de pușcă în cadrul NATO. Franța a formulat deja două avertismente către Ankara în legătură cu veto-ul adresat Suediei și Finlandei. Orice incident cu Grecia va agrava și mai mult situația.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat ieri, duminică:
„Depinde de Turcia să facă alegeri în fața responsabilităților sale. Vrea să consolideze NATO sau este împotriva NATO?
Dacă Turcia va insista asupra dreptului de veto în ceea ce privește aderarea Suediei și Finlandei la NATO, se vor ridica întrebări cu privire la „comportamentul” său ca stat membru al Alianței Atlantice.
Constatând că Finlanda și Suedia „au făcut o alegere istorică” și că „a le avea pe amândouă în NATO va fi un plus pentru securitatea în Europa”, ministrul francez a subliniat că „au făcut eforturi în discuțiile lor cu Turcia” și că „depinde de Turcia să facă alegerile sale în fața responsabilităților sale”.
În ultima convorbire telefonică pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut-o cu Recep Tayyip Erdogan înainte de summitul de la Madrid, președintele turc a părut să rămână impasibil, afirmând că nu au fost luate măsuri substanțiale pentru a atenua îngrijorările Ankarei.
Președintele turc a subliniat că sancțiunile împotriva industriei de apărare a țării sale ar trebui să fie ridicate și nu ar trebui să fie reintroduse după aderarea celor două țări scandinave la Alianța Nord-Atlantică.
De asemenea, Erdogan a avut o convorbire telefonică cu premierul suedez Magdalena Andersson, în care aceasta a declarat că nu a existat nicio schimbare de atitudine din partea Stockholmului în ceea ce privește PKK și YPG și că țara sa nu a luat încă nicio măsură substanțială pentru a atenua îngrijorările Turciei.
Macron: Turcia trebuie să-și clarifice poziția față de NATO
În urmă cu câteva zile, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment către Turcia. Macron s-a întâlnit la Paris cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a discutat cu acesta despre problema strategiei europene de apărare în cadrul Alianței Atlantice, menționând că Turcia trebuie să își clarifice poziția în această privință.
Președintele Macron a reiterat sprijinul țării sale pentru solicitările Finlandei și Suediei de a adera la Alianța Atlantică, subliniind că acestea sunt țări cu importante capacități de apărare care vor contribui la consolidarea stabilității și securității spațiului euro-atlantic.